Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.05.2018.
21:02
n1info.com, Vestionline A

Čitaku u UN: Kosovo nikad nije bilo srpsko

Ambasadorka Kosova u SAD Flora Čitaku je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija izjavila da Srbija mora priznati nezavisnost Kosova, koje je "slobodno i nezavisno, što se neće promeniti". Čitaku je navela da Kosovo nikad nije bilo srpsko, kao i da predstavnici Srbije "moraju da shvate" da na Kosovo mogu da ulaze samo uz dozvolu.

EPA/Olivier Hoslet
Ono što Beograd želi je teritorijalno rešenje, dok mi želimo građansko rešenje: Flora Čitaku

- Nezavisnost Kosova ne predstavlja gubitak za Srbiju, jer nikada nije bilo deo Srbije - rekla je Flora Čitaku na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj Kosovu.

Čitaku izjavila je na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku da predstavnici Srbije "moraju da shvate" da na Kosovo mogu da ulaze samo uz dozvolu kosovskih institucija i da će u suprotnom Kosovo postupati u skladu sa procedurama.

- Kosovo ne toleriše provokacije i opredeljeno je da se i samo uzdrži od provokacija. Srbija treba da shvati da njeni zvaničnici na Kosovo mogu da uđu jedino kada dobiju dozvolu. U suprotnom Kosovo će postupiti u skladu sa procedurama - kazala je Čitaku u govoru pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Govoreći o hapšenju direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, Marka Đurića, Čitaku je kazala da je policija Kosova postupila "krajnje profesionalno" i da je do hapšenja došlo pošto Đurić nije poštovao procedure.

Ona je u govorila i o onemogućavanju kosovskih takmičara da učestvuju na Evropskom prvenstvu u karateu u Novom Sadu prošle nedelje.

- Vlada Srbije svojim odlukama podržava nasilni deo i nasilje je ono što treba zaustaviti, a ne sport - kazala je ona.

- Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova pošto je sama Srbija zatražila mišljenje Međunarodnog suda pravde koji je priznao nezavinost Kosova - kazala je Čitaku o dodala da su institucije Kosova formirale radnu grupu za izradu Nacrta Statuta ZSO.

- Ono što Beograd želi je teritorijalno rešenje, dok mi želimo građansko rešenje. Srbija ništa nije izgubila pošto Kosovo nikada nije bilo srpsko", ocenila je kosovska ambasadorka.

Ona je govorila i o teškim okolnostima koje su Albanci prošli tokom rata na Kosovu i dodala da se uprkos tome Albanci "nikada nisu predali, već su izgradili svoje kuće i vratili se na Kosovo".

"Ovih dana se podsećamo hiljada masakara koji su izvršeni od strane srpskih snaga na Kosovu", kazala je ona.

Čitaku je rekla da uprkos željama kosovskih Srba da žive u što boljim uslovima na Kosovu, to ometa zvanični Beograd, te je navela da predstavnici Srba pod pritiskom Beograda nisu glasali za Zakon o ratifikaciji demarkacije sa Crnom Gorom kao preduslov za liberalizaciju viza sa EU Kosovo je, rekla je ona, opredeljeno za dijalog i mir sa svim zemljama Zapadnog Balkana.

Ona je i na ovoj sednici Saveta bezbednosti UN ponovila da je došlo vreme da se zatvori misija UNMIK-a.

Savet bezbednosti UN raspravlja o novom tromesečnom izveštaju generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša o radu Unmika, u kome je pozvao Beograd i Prištinu da nastave da rešavaju sporna pitanja dijalogom i da pokažu političku volju neophodnu za punu normalizaciju odnosa.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zatražio je da se ne menja format održavanja sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu za šta se zalažu zapadne sile.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online