Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.05.2018.
08:13
Radio Slobodna Evropa A

Sandžak kao Vojvodina?

Novopazarac Enver Ćorović veruje da bi se u ovom gradu, smeštenom u sandžačkoj regiji na jugozapadu Srbije duž same granice sa Crnom Gorom, problemi lakše rešavali kada bi ta regija uživala viši stepen autonomije unutar srpske države.

commons.wikimedia.org/Jovanvb
Novi Pazar

Model Južnog Tirola prihvatljiv?

- Regionalizacija, decentralizacija je bliža običnom građaninu unutar čega se mogu ostvariti sva moguća prava. Autonomiju Sandžaka vidim kao ostvarivanje svih mogućih prava i Bošnjaka i svih drugih naroda koji žive u Sandžaku - kaže Ćorović za Radio Slobodna Evropa.

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka, na čijem je čelu nekadašnji ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin, danas je u opoziciji, a pitanje autonomije jedno je od okosnica njene politike. Sandžačku autonomiju smatraju "formulom ekonomskog, političkog i biološkog opstanka Bošnjaka" u regionu u kome su pripadnici te nacije i većinsko stanovništvo.

Narodni poslanik SDA u Skupštini Srbije Enis Imamović kaže da je model Južnog Tirola (autonomna oblast na severu Italije) najprihvatljiviji za ovaj region i to zbog sličnosti sa Sandžakom po broju i strukturi stanovništva.

- Mi već godinama tražimo od Srbije definisanje autonomne pokrajine Sandžak, koja predstavlja klasični primer prekogranične regije. Vidimo da je to način da obezbedimo mehanizme za ubrzani razvoj Sandžaka, a model Južnog Tirola je izuzetno koristan i kada su u pitanju ljudska i manjinska prava. Mi smo to predložili u dobroj nameri da zajedno pomognemo i Srbiji i Crnoj Gori da dostignu nivo ovog regiona - rekao je Imamović.

On ističe stav da je autonomija važna i zato što bi se kroz njenu primenu od policije, sudstva i tužilaštva, koji finansiraju građani plaćajući porez, tražili da se ponašaju kao u ostatku države.

Bivši visoki funkcioner Kosova, advokat i politički analitičar Azem Vlasi rekao je da "danas živimo u svetu u kome koncept klasičnih država postaje prevaziđen".

On je preporučio Bošnjacima da iskoriste dobre odnose predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, koji bi mogao da im pomogne u dobijanju autonomije.

Ne želimo konflikt sa Srbima...

Treba li Sandžaku stepen autonomije kakav u Srbiji uživa pokrajina Vojvodina?

Programski koordinator nevladine organizcije Urban in Sead Biberović kaže da je istinska decentralizacija Srbije rešenje za mnoge probleme u zemlji, ali i dodaje da ga plaši politička manipulacija tim pojmom.

- Većinu Bošnjaka na pomen autonomije Sandžaka od strane Bošnjačkog nacionalnog vijeća ili pojedinih političara to asocira na otcepljenje i na formiranje Republike Sandžak, na nezavisnu državu Sandžak, što može inicirati problem širih razmera. Najblaže rečeno može nas dovesti u konflikt sa Srbijom i sa Srbima, kao većinskim narodom, a to ne bi bilo dobro ni za koga - kaže Biberović i dodaje:

- Zato, kada govorimo o autonomiji treba da budemo jasni šta mi to treba da tražimo od Srbije, koje je to naše pravo kao regiona ili kao manjine i na koji način želimo da ostvarimo to pravo.

Sandžak čini šest opština u Srbiji (Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Priboj, Prijepolje, Nova Varoš) i šest opština u Crnoj Gori (Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Plav, Rožaje).

Administrativno, od gradova u Srbiji, Novi Pazar i Tutin su deo Raškog okruga, dok opštine Sjenica, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj pripadaju Zlatiborskom okrugu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online