Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.05.2018.
16:17
Danas A

Dušan Vujović: Čovek kome je Vučić rekao: "Tišina tamo!"

Mnogi su se pitali šta je Dušanu Vujoviću trebalo da ulazi u politiku i prihvata mesto ministra privrede u aprilu 2014. godine u prvoj vladi čiji je predsednik bio Aleksandar Vučić nakon što je u javnosti otkriveno da je njemu bilo upućeno ono Vučićevo "Tišina tamo!" na sednici Vlade.

Tanjug
Dušan Vujović

Imao je zavidnu međunarodnu karijeru kao dugogodišnji zaposlenik Svetske banke i konsultant na projektima USAID, a imovinska karta prilikom ulaska u Vladu pokazala je da ne oskudeva ni u finansijama. Putem režimskih tabloida upućivane su mu packe kako previše vremena provodi u SAD sa porodicom, a premalo na poslu u Nemanjinoj.

Ministar privrede je bio kao nestranačka ličnost do 4. avgusta 2014. kada preuzima i resor finansija od mladog Lazara Krstića. Sa ovog mesta u naredne četiri godine sprovodi fiskalnu konsolidaciju i dovodi u red javne finansije, pretvarajući deficit budžeta od dve milijarde evra u suficit prošle godine.

Uprkos oduševljenju MMF-a fantastičnim uspehom fiskalne konsolidacije, Vujović sasvim sigurno neće ostati u lepom sećanju penzionerima kojima su smanjene penzije ili zaposlenima u javnom sektoru kojima su skresane plate.

On je reforme opisao ovako: "Reforme su morale da budu bolne. To je najmanji bol koji dobar hirurg ortoped mora da nanese pacijentu kad operiše kuk. Ako to ne učini, kuk će zaribati, za godinu dana operacija će opet biti nužna, teža i bolnija i teško da će pacijent ponovo normalno hodati". Dakle obaranje standarda je bilo bolno, ali i neophodno.

Zanimljivo je da je tokom nešto manje od mesec dana u februaru 2016. bio i v.d. ministra odbrane nakon što je Bratislav Gašić morao da ode sa ovog mesta, a pre nego što je postavljen Zoran Đorđević.

Za njega je vezan i jedan događaj koji ne baca najbolje svetlo na njega. U septembru 2015. godine su upravnica pošte i službenica sa Dedinja premeštene u Mladenovac jer su, prema pisanju medija, prateći proceduru tražile od njega ličnu kartu prilikom podizanja novca.

Prošle godine prilikom pravljenja Vlade važio je za jednog od kandidata za premijera, ali na tu poziciju je postavljena Ana Brnabić. Već u septembru u javnosti je procurela spekulacija da Vujović daje ostavku. Neki su to dovodili u vezu sa zdravstvenim stanjem, neki sa sukobima u Vladi. Ipak do ovoga je ipak došlo pre pet dana kada je Brnabićki podneo neopozivu ostavku.

U martu na Kopaonik biznis forumu izjavio je da neće dati saglasnost da plate i penzije rastu brže od rasta privrede, usred najava predsednika, premijera i nekih ministara kako će biti povećanja plata pre kraja godine.

Izvori bliski ministarstvu tvrde da Vujović već duže vreme ne donosi odluke iz svog domena, već da se za sve bitne stvari pita Aleksandar Vučić. S obzirom da svi pokazatelji ukazuju da se srpskoj ekonomiji crno piše, verovatno tu treba tražiti razloge Vujovićeve ostavke.

U opoziciji tvrde da je Vujović još u decembru dao ostavku, ali da je Vučiće tražio dobar "tajming" da se to obelodani.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online