Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.05.2018.
14:33
blic.rs, Vestionline A

"Mi nismo 'trojanski konj' ničijih interesa, imamo sopstvene"

Srbija je spremna za otvaranje novih poglavlja, kaže ministarska za evorpske integracije Jadranka Joksimović, dodavši da očekuje da će do kraja juna biti otvoreno najmanje tri.

Tanjug
Ministarka za evropske integracije: Jadranka Joksimović

- Mi smo spremni za čitav set novih poglavlja, pet poglavlja, budžetskih i finansijskih standarda (33), ekonomske i monetarmne politike (17), statistike (18), finansijskih usluga (9) i ribarstva (13). Pripremamo i neke nove pozicije. Ne verujem da ćemo do kraja juna otvoriti svih pet, ali mislim da bi u odnosu na izveštaj EK o napretku koji smo imali, bilo više od dva sigurno. Očekujem najmanje tri poglavlja - rekla je ministarka za TV Hepi.

Komentarišući navode da je Srbija "trojanski konj" Rusije, i komentare francuskog predsednika Emanuela Makrona da bi trebalo odložiti proces proširenja EU, Joksimović je naglasila da Srbija ima sopstvene interese.

- Mi nismo "trojanski konj" ničijih interesa. Percepcija Srbije u svetu je mnogo bolja sada nego ranije, i mi smo zemlja koja se poštuje jer je predstavljamo zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na najbolji način. Razgovori koje vodimo sa EU su na vrlo otvorenom i visokom političkom, a često i ljudski prijatnom nivou - rekla je ona.

Protiv "paketa"

Ministarka je navela i da je ona protivnik ideje o pregovorima sa EU "u paketu".

- Ja sam protivnik "paketa", i to svi znaju i u vladi Srbije i u EU, i osoba sam koja ne reaguje na pritiske. Pokazujemo fleksibilnost u odnosu na našše interese i potrebe pregovora. "Paket" nema nikakvog smisla jer morate da merite napredak svake države koja je u paketu. Neke zemlje su u različitim fazama tako da to nije realna slika. Srbija i Crna Gora su najvše napredovale - rekla je ona.

Istakla je i da su najteža poglavlja 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, migracija, bezbednosti...

Kada je reč o pravnoobavezujućem sporazumu za Kosovo i Metohiju, ministarka je naglasila da on treba da bude definisan kroz pregovore i razgovore.

- Zamislite da ulazite u pregovore gde je sve unapred poznato. To ne može tako. Briselski sporazum mora da bude ispunjen sve do jedne tačke. Mi smo ispunili skoro sve što je traženo od nas, dok druga strana nije. Postoje i naši interesi koji moraju da se ispoštuju, pet godina nije formirana ZSO. Rekla sam da je i EU kriva jednim delom što to nije ispunjeno, jer stavljanjem potpisa EU morala je da bude jači garant sprovođnja tog sporazuma - kazala je ona.

Kako je naglasila, kada je Briselski sporazum dogovaran bile su jasne obaveze i jedne i druge strane.

Joksimović je istakla da je za Srbiju veoma važan predstojeći samit "Zapadni balkan i EU" u Sofiji.

- Govoriće se o povezivanju, o infrastrukturnim projektima koji će biti dobrim delom finansirani iz fondova EU. To je za nas izuzetno važno. Naš regionalni održivi razvoj zavisi od razvoja infrastrukture lokalnih i regionalnih putnih mreža. To je deo zajedničke evropske transportne mreže, i njima je to u interesu. Politika proširenja je politika EU. Mislim da je potrebno da iskoristimo sve najbolje što možemo da uradimo za našu zemlju, i mnogo je važno da se pojavimo tamo gde imamo šta da kažemo o Srbiji - kazala je Joksimović, i upitala "zašto bi dozvolili da drugi govore o nama, a da nas nema da predstavimo svoj stav?"

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online