Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 06.05.2018.
09:48
Vestionline, rts rs A

Šešelj u Hrtkovcima: Ne provociram Hrvate, nego...

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj i njegovi simpatizeri krenuli su danas u Hrtkovce povodom 26. godišnjice radikalskog mitinga, posle kojeg su pokrenuta prisilna iseljavanja Hrvata u Vojvodini 1992. godine. Šešelj je održao govor u Jarku, a onda krenuo nazad za Beograd.

Lider SRS Vojislav Šešelj izjavio je danas da je miting u Hrtkovcima organizovan da bi provocirao režim, a ne građane hrvatske nacionalnosti.

- Ovo jeste jedna vrsta provokacije, ali mi kao opozicija imamo pravo na provokaciju. Svuda u svetu opozicija može da provocira režim. Ovo je provokacija režima - rekao je Šešelj.

On je rekao da u Jarku neće da ih "ometaju" a na pitanje kako komentariše veliki broj policije rekao je da je to "greška režima".

- Ali šta da radimo... velike su snage tu angažovali, kao da manevre izvode. Ali mi zaista nismo nikakav incident hteli. Hteli smo jedan miran skup i ništa više. Mi ćemo ga držati opet - rekao je Šešelj.

On je podsetio da je otkako se vratio sa "službenog puta" dva puta bio u Hrtkovcima, ali u zatvorenom prostoru.

- U 70 porodica su nas pozvali u Hrtkovcima na slavu - rekao je Šešelj u jednom trenutku.

On je nakon završenog govora, prišao kordonu policije i rekao im da su iz džabe slali u Hrtkovce.

- Vidite da je sve u redu, sve je bilo mirno - rekao je Šešelj, rekao živeli, okrenuo se i krenuo za Beograd. 

Pred Hrtkovcima je došlo i do incidenta kada su se sukobile pristalice SRS i protivnici njihovog skupa.

Šešelj je u Jarak oko 10 časova, na sedam kilometara od Hrtkovaca, iz Beograda stigao u pratnji pet automobila. Šešelj je rekao da ih na putu niko nije zaustavljao, da je bilo nešto policije na silasku sa auto-puta ka Jarku.

Evo gde je blokada

Policija je raspoređena na naplatnoj rampi na skretanju sa autoputa u smeru ka Rumi i u tom delu ne zaustavljaju.

- Rampa se nalazi na izlazu iz sela Jarak što je na oko pet kilometara od Hrtkovaca. Na izlazu iz Jarka je barikada, odnosno tu se nalazi kordon policije. Od Jarka do Hrtkovaca mogu ići samo meštani - javlja novinar Blica.

Kako dodaje, policija iz pravca Šapca upozorava da se ne može ući u Hrtkovce, vozila mogu samo ka Sremskoj Mitrovici.

- Na pravcu od Šapca ka Hrtkovcima, policija je raspoređena u selu Platičevo na odvajanju ka Nikoncima, tako da nema prolaza ni na šest kilometara od Hrtkovaca.

U Hrtkovce danas mogu ući samo meštani sa ličnom kartom, koja im potvrđuje prebivalište. Svi prilazi selu su blokirani iz pravca Šapca, Sremske Mitrovice, Pećinaca, Nikinaca i Rume.

Vozila se prerusmeravaju na obilaznice kroz druga sremska sela, a policisjkih kontrola ima i na brojnim atarskim putevima u ataru Hrtkovaca.

Dnevno magistralnim putem koji prolazi kroz Hrtkovce prođe oko 15.000 vozila.

Da bi se iz Platičeva stiglo do Jarka, desetak kilometara daleko, treba da se ide obilaznicom oko 50 kilometara.

Meštani ogorčeni: Ne mogu nam gosti na slavu

Stanovnici kažu da su zatočenici mitinga koji je zabranjen, a koji ih ne interesuje. Ne razmišljaju o prošlosti već od čega će i kako da žive mirno i složno kao što su živeli do sada.

Problem im je utoliko veći što je danas Đurđevdan, pa im brojni gosti ne mogu doći, zbog zabrane ulaska u selo.

Đurđevdan je slava seoskog pravoslavnog hrama, pa vernici iz okolnih sela ne mogu stići na liturgiju ni na osveštenje žita i sečenje kolača kao što su to radili svih pretjodnih godina. Nadaju se da će sve mirno da prođe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online