Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 03.05.2018.
00:11
D. Dekić - Vesti A

Da nam živi, živi rob!

Tradicionalni prvomajski uranci širom Srbije, bili su rezervisani samo za brojne državne administrativce i armiju nezaposlenih koja i ne zna šta slavi, dok je radničkoj klasi, čiji je 1. maj praznik, to bio uobičajeni radni dan.

Tanjug
Uzaludno trošenje energije: Sindikalni protest u Beogradu

Bili su otvoreni ne samo kafići i restorani, već i tržni centri, prodavnice, piljare, pekare, hipermarketi, butici... Protesta je bilo, tradicionalno u centru srpske prestonice, ali su oni ove godine podelili radnike. Na ulice su izašli Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost koje vlast priznaje kao reprezentativne, dok je većina pozvala radnike da ne štrajkuju.

Jedan od njih, Policijski sindikat Srbije odlučio da ne bude deo obeležavanja Međunarodnog dana rada, jer kako kažu, ne žele da budu deo šarade sindikalnih centrala na republičkom nivou koje ništa ne rade za prava radnika, već odobravaju svaku odluku Vlade Srbije na štetu zaposlenih.

Marks i Lenjin na Slaviji

Socijalisti Ivice Dačića, dosledni okupljanjima kod spomenika Dimitriju Tucoviću na Slaviji i ove godine su se poklonili njegovim senima, ali u Aleji velikana, gde je premešten. Na Slaviji koja je u popravkama radova, je bilo 20-ak aktivista Nove komunističke partije Jugoslavije koji su nosili su partijske i zastave SFR Jugoslavije, transparent "Marksizam - Lenjinizam, rušimo kapitalizam" i pevali levičarske pesme.

Da radništvo nema razloga za proslavu, smatra i Vojni sindikat Srbije, jer prema njihovim rečima, "ne postoji država u kojoj su radnici više obespravljeni i gde je ideja sindikalizma dovedena do besmisla, poltronstva, slepog podržavanja svake vlasti zarad sopstvenih interesa".

- Radnici nemaju razloga za proslavu, a kamoli obeležavanje praznika sa aktuelnim državnim sindikatima. Ostanite sa porodicom i nemojte biti deo estradno folklornog obeležavanja praznika smišljenog u glavama socrealistički vaspitanih sindikalaca - saopštio je vojni sindikat.

A to obeleževanje pod parolom "Da plate ustanu, a mladi ostanu" Samostalni i sindikat Nezavisnost su na Trgu Nikole Pašića želeli "da skrenu pažnju vlasti da radnici zaslužuju bolji standard i da je važno da se preduzmu mere kako mladi ne bi masovno odlazili iz Srbije".

Lider UGS Nezavisnosti Zoran Stojiljković čiji su članovi izašli na proteste, poručio je da, uz retke izuzetke, zaposlenima, penzionerima i nezaposlenima, nema šta da se čestita za Praznik rada.

One koji ne protestuju, već roštiljaju, on vidi kao apatične i prevarene.

Bez Kurte i Murte

Lider Nezavisnosti Zoran Stojiljković kaže da u Srbiji postoji brak iz računa tajkuna i političkih elita, a poruka sindikata je "da sjašu".
- Neka sjašu i Kurta i Murta i da ovo nije za jahanje i da ničija nije gorela do zore - poručio je.

- Poslednje tri decenije su višestruko varani i prevareni, išli su za vođama koji su ih poput Domanovićevih vođa zavodili i ostalo je ono isto kao kod Domanovića "mrtvo more" - slikovito je primetio Stojiljković, čiji sindikat, neke sindikalne vođe optužuje za šurovanje s vlašću.

Njega i ostale čelnike sindikata predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić, pozvala je na dogovor zarade jače borbe za prava radnika.

- Šta postižemo šetnjama? Održaće se par govora, time se ništa neće postići, zato pozivam sindikate da se dogovorimo, organizujemo, napravimo strategiju i konačno nešto postignemo - rekla je ona.

Đorđević: I mi hoćemo isto što i vi

Protestu "državnih" sindikata se pridružio i ministar za rad Zoran Đorđević, objasnivši da je tu, jer se "zahtevi sindikalaca poklapaju sa zalaganjima vlasti".

- Za isto se zalažu Vlada Srbije i ministarstvo koje vodim - kazao je Đorđević i primetio da je cilj poslodavaca profit, ali i da nema profita ako radnici nisu zadovoljni.
Ministar je tokom protesta imao i akciju podele brošure radnicima kako se boriti protiv sive ekonomije i prijaviti poslodavce kod kojih zaposleni rade na crno.
- Svi su na neki način radnici i život može biti okrutan, da si jedan dan s jedne strane poslodavac, a drugi s druge radnik - rekao je medijima.
Sindikat Sloga je saopštio da ne učestvuje u sindikalnim protestima jer neće da bude deo amortizacije opravdanog radničkog nezadovoljstva i dugogodišnjeg dekora i režirane predstave obeležavanja 1. maja.
- Rešenje problema poniženog radništva je u demonstracijama i štrajkovima protiv svih koji bezočno gaze radna prava i ljudsko dostojanstvo i vlasti koja u kontinuitetu već deceniju kreira radnički i socijalni pogrom u vidu niske cene rada i pretvaranja Srbije u tržište evropske najjeftinije radne snage - poručuju iz Sloge.

Sabornost za dostojan život

Vojni sindikat je saopštio da ne pristaje na nepoštovanje i obespravljenost radnika.
- Nikada u istoriji srpskog sindikalizma nije bilo zrelijeg trenutka za sabornost svih iskrenih pokreta, sindikata, udruženja, za ujedinjavanje oko zajedničke ideje i prava na život i rad. Samo grupisanjem svih snaga i onih koji proteklih 30 godina nisu izgubili obraz pred radnicima, možemo da svoj položaj popravimo - naveli su oni.

 

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.05.2018. 11:11
Барометар српског препорода: "...20-ak aktivista Nove komunističke partije Jugoslavije..." Ипак све није било узалуд. Србија напредује. Колико ће их бити за следећи 1мај? Десетак?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online