Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.05.2018.
00:11
Vestionline, Sputnjik A

Šta su to srpski i ruski diverzanti otkrili na dnu jezera na Kosovu?

U vreme nekadašnje SFRJ, početkom ’70-ih godina, uprkos tome što su znali kakva kulturna blaga čuva sveta srpska zemlja, raseljeni su stanovnici 14 srpskih sela. U kotlini Ibarskog Kolašina na Kosovu i Metohiji napravljeno je jezero Gazivode, koje je i dan-danas sporna stavka u pregovorima Beograda i Prištine. Sada se otkriva šta to ono krije.

A. Čukić
Jezero Gazivode

I pored spoznaje kosovskih zvaničnika o njegovoj važnosti, srpski stručnjaci, a još manje javnost, nisu upoznati šta se zapravo krije na njegovom dnu. Zbog sveopšte letargije društva, mladi dr Dušan Jovović, čovek koji se bavi istraživanjem i zaštitom srpske kulture, umetnik i reditelj, započeo je rad na dokumentarnom filmu "Gazivode, putevima Jelene Anžujske", piše sajt Sputnjik. 

Tvrdi da jezero krije mnoge tajne - groblja, crkve, nekropole, ali i prvu školu za dame i dvor Jelene Anžujske. Jovović smatra da ljudi u Srbiji veoma malo znaju o našoj baštini i nasleđu na Kosovu i Metohiji, a da ih sa druge strane često spominju.

- Za odlazak na KiM dovoljna je lična karta i želja da se obiđe ono o čemu se stalno vode rasprave. Ovaj projekat radimo malo iz revolta, malo iz bunta. Okupio sam ’diverzantski‘ tim vrhunskih stručnjaka - kaže Jovović.

Ko je bila Jelena Anžujska?

Na dokumentarnom filmu sa Jovovićem radi i dr Katarina Mitrović, istoričarka koja je dugi niz godina fascinirana likom i delom najzagonetnije srpske kraljice srednjeg veka.

Podseća da je Jelena Anžujska bila supruga kralja Uroša Prvog, majka svetih srpskih kraljeva Dragutina i Milutina, baka Stefana Dečanskog i Cara Dušana. Ona je bila izuzetno značajna žena koja je došla sa Zapada i jedina srpska srednjevekovna kraljica koja je proglašena za svetiteljku.

Mitrovićeva kaže da će biti otkrivene mnoge tajne, ali ono što je još značajnije, misli da će film probuditi interesovanje, ne samo za kraljicu Jelenu, već za prošlost, o tome koliko je Srbija tada, u poslednjim decenijama 13. i na početku 14. veka stajala visoko iznad Istoka i Zapada i koliko je umela da baštini najbolje i od jednog i od drugog kulturnog kruga.

Dušan Jovović, kojeg nazivaju i srpskim Indijana Džonsom, kaže da je potapanje kotline i srpske baštine planirano dugo, a urađeno veoma brzo.

- Za manje od šest meseci odlučeno je da se izgradi jezero, a da bi se dobili uslovi za potapanje, morao se prvo poslati arheološki tim na to područje. Trebalo je ispitati 25 kilometara, a taj posao je urađen za samo tri meseca. Tim su činili Albanci i Srbi, zabeleženo je oko 30 lokaliteta, a onda je odjednom polovina te dokumentacije, u kojoj je bilo popisano što je sve dole nađeno, nestala. I sagrađeno je jezero, a srednjovekovna bogatstva potpuno su zaboravljena i potopljena - kaže Jovović. 

Pomoć ruskih podvodnih arheologa

Ipak, imali smo ozbiljan projekat i ljude koji rade iz srca, kaže Jovović. Tako je vođa srpskog ronilačkog tima Božana Ostojić, koja partnerski sa njim radi na ovom projektu, poslala dokumentaciju Ruskom geografskom društvu, elitnoj ekipi za takva istraživanja, čiji je pokrovitelj ministar odbrane Sergej Šojgu.

To je deo tima koji se bavi svim arheološkim projektima vezanim za duboka ronjenja. Nisu direktno vezani za ministarstva, već nastupaju kao NVO.

- Taj tim je na osnovu našeg projekta iz Sankt Peterburga došao na KiM - njih 40-ak sa četiri kombija i sa opremom od dva i po miliona evra. To je najveći projekat srpsko-ruske saradnje posle rata na Kosovu i Metohiji. Jezero je duboko 110 metara, tako da smo sa veoma ozbiljnim ruskim skenerima uradili 3D presek. Radili smo u više koordinisanih timova istoričara i podvodnih arheologa. Ipak, i pored loših vremenskih uslova, odmah smo osetili bratsku vezu - oni su se radovali više od nas kada smo našli crkvu iz 13. veka potopljenu na skoro 50 metara i Kulu zvonaru od sedam metara - priča Jovović.

Projekat se radio u fazama, zbog otežavajućih okolnosti - Kfor ga nadleće, česte su promene vremenskih uslova, talasi znaju da budu visoki, a snimalo se u januaru zbog bolje vidljivosti, navodi autor filma i dodaje da je veoma bitna podrška određenih institucije, kao što je to muzej Srpske pravoslavne crkve i Muzej Hercegovine u Trebinju, jer Jelena Anžujska svojom vladavinom nije bila vezana samo za Kosovo i Metohiju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online