Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.04.2018.
11:59
Vestionline A

Haradinaj poručio: Kosovo nikada neće priznati Kataloniju

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je za španski El Pais da očekuje da će Priština krajem ove ili početkom naredne godine postati kandidat za članstvo u EU i zato je, kaže, "politika Kosova jasno orijentisana prema evroatlantskim integracijama i dobrim odnosima sa SAD", kao i da "Kosovo nikada neće priznati nezavisnost Katolonije".

A. Čukić

Haradinaj za španski dnevnik kaže da "Kosovo i Katalonija nemaju ništa zajedničko i da takva analogija nema smisla".

Kosovo je, prema njegovim rečima, sasvim drugačiji slučaj.

Ne postoji moguće poređenje između Kosova i Katalonije. Postavljanje ove sličnosti znači zanemarivanje istorije ili loše tumačenje. Nasilje prema Miloševićevom režimu ne može se uporediti s vladavinom španskog zakona; čineći ga čak i uvredljivim. Španija je napredna demokratija. Naš slučaj proizlazi iz raspada, kroz tragične ratove bivše Jugoslavije, devedesetih. Postoji duboka promena: mi smo se pre svega borili za temeljna ljudska prava. To nije slučaj Katalonije ", rekao je Haradinaj.

Ova izjava Haradinaja dolazi nakon što je španski premijer Mariano Rahoj  izjavio da će staviti veto na evropsku deklaraciju, uključujući i Kosovo, za koju se očekuje da bude potpisana na samitu EU-Balkan, 17. maja u Sofiji.

Haradinaj smatra da je takav stav španskog premijera nepotreban, te da mu je žao zbog veta koji je stavio jer, kako kaže, Priština ima veliko poštovanje prema Španiji kao naciji i kao konsolidovanoj demokratiji.

Nada se da će ih Španija jednog dana ipak prihvatiti kao člana evropske porodice.

Na samitu u Sofiji će, kaže, biti otvoren za svaki kontakt i da bi mu "bila čast da pozdravi Rahoja".

List piše da Haradinaj ne krije strah o ruskog uticaja na Balkanu, koji je, kako kaže, najviše vidljiv u Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji.

Poruka Prištine je, kaže, jasna: "Mi smo deo Evrope i Atlanskog saveza. Naša demokartija je mlada, ali naš cilj je da budemo deo evroatlantske porodice, kao i da održimo dobre odnose sa Sjedinjenim Državama. Mi nismo u sferi  ruskog uticaja".     Moskva, prema njegovim rečima, takođe deluje oprezno, ne pokušava otvoreno da destabilizuje region, ali je Priština, napominje, zabrinuta zbog nekih ruskih aktivnosti na Balkanu,  posebno u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

Kosovo želi da bude član EU, a Haradinaj kaže da očekuje da će "njegova zemlja ostvariti status kandidata do kraja godine, ili početkom 2019".

Govoreći o trenutnoj situaciji, Haradinaj je rekao da Priština ima Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i u okviru toga mora, dodao je, da  ispuni zahteve iz briselskog sporazuma koji je potpisan sa Beogradom  2013, uz posredovanje EU.

- Sve tačke su skoro završene, ali moramo postic?i konačan, sveobuhvatan sporazum sa Srbijom; Okvir postoji, ali to nije impuls. Jedan od uslova, na primer, je stvaranje udruženja srpskih opština na Kosovu, koji će omogućiti da Srbi sa severa budu pravno i institucionalno deo Kosova - rekao je Haradinaj.
   

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online