Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 28.04.2018.
15:54
rs.n1info.com A

"Reporteri bez granica": Sve što Vučić kaže je mrtvo slovo na papiru

Polin Ades-Mevel iz "Reportera bez granica" kaže da Srbija ne stoji dobro kad su u pitanju medijske slobode i da bi predstavnici te organizacije želeli da se sastanu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. U Srbiji je moguće napadati novinare verbalno, fizički ili preko društvenih mreža i da, nažalost, nema nikakvog odgovora i reakcije, dodaje.

Tanjug
Aleksandar Vučić

U godišnjem izveštaju o medijskim slobodama u svetu organizacije "Reporteri bez granica" Srbija je nazadovala za 10 mesta u odnosu na prošlu godinu.

Polin Ades-Mevel, direktorka kancelarije za Balkan u Reporterima bez granica, rekla je za N1 da Srbija ne stoji dobro, prema izveštaju Reportera bez granica.

"Razlog za to je verovatno činjenica da novinari ne smatraju da rade u odgovarajućim uslovima u Srbiji. Mnogi od njih prijavili su da su fizički napadnuti, ili da im je prećeno preko društvenih mreža... Jednostavno, imaju osećaj da postoji zastrašivanje i da postoji nekažnjivost napadača na novinare, ili nema istraga... Jedno od glavnih objašnjenja je atmosfera neizvesnosti i činjenica da se novinari ne osećaju bezbedno".

Drugi razlog je, navodi ona, visoka koncentracija medijskog vlasništva u Srbiji. Novinari moraju da rade u neodgovarajućim uslovima, jer koncentracija medijskog vlasništva dovodi do smanjenog pluralizma u medijima, ističe.

"Predsednik Vučić je rekao da želi da se situacija poboljša, nakon našeg izveštaja, da će se situacija poboljšati već za godinu dana i da bi bio zadovoljan da se sa nama sastane", podseća ona.

"Mi želimo da se sa njim sastanemo i vidimo kakva poboljšanja mogu da se naprave iduće godine ili zbog napada koji su se desili na dan njegove inauguracije ili zbog nekažnjenih napada", dodala je.

"Smatramo da sve što Vučić kaže kada navodi da situacija treba da se poboljša, jeste mrtvo slovo na papiru i da se situacija ne poboljšava... Jedan broj novinara je napadnut i nije bilo kazni", naglašava Ades-Mevel.

Činjenica je da su novinari, poput gospođe Skroze, napadani, i da je bilo primedbi i REM-u i da ništa nije urađeno - to nam govori da je u Srbiji moguće napadati novinare verbalno, fizički ili preko društvenih mreža i da, nažalost, nema nikakvog odgovora i reakcije, dodaje.

Gošća N1 kaže da novinari očekuju osudu i kazne, i da je vrlo bitno da lider poput Vučića osudi te napade i da "realizuje aktima to što je rekao".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online