Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.04.2018.
19:42
Vestionline, Tanjug A

"Ko god bi glavu da mi skine... Nemam šta da ponudim, što pre mene već nisu dali"

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je pitanje Kosova i Metohije najvažnije pitanje za Srbiju koje, ukoliko ne bude na adekvatan način rešeno, predstavlja prepreku na evropskom putu zemlje, ali i poručio da je važno da se dođe do kompromisa.

Tanjug
Ne budimo slepi kod očiju da ne vidimo šta se dešava: Aleksandar Vučić

Vučić je na zajedničkoj pres konferrenciji sa predsednikom Evropskog savet Donaldom Tuskom ponovio da možemo da prihvatimo kompromisno rešenje, ali ne možemo da prihvatimo ponižavanje Srbije.

- To naša zemlja nikada nikome nije dozvolila, pa neće ni u budućnosti - rekao je Vučuć i dodao da je taj stav preneo i Tusku, koji kao prijatelj Srbije, razume.

- I ko god bi glavu da mi skine i kaže da ja nekome nešto nudim... Nemam šta više da ponudim ili prodam što neki pre mene već nisu dali, ali mogu da obećam da ćemo se boriti za interese naroda i države  snažnije nego ranije neki drugi - naveo je predsednik Srbije.

Primetio je i da je pitanje Kosova i Metohije ono što bi bilo dobro da sami sa sobom rešimo, pa onda i sa Albancima, pa sa Evropom i svetom.

Predsednik je naveo i da je Tusku pokazao Briselski sporazum i rekao mu da je Srbija sve ispunila, te ponovio da stav da je važno da dođemo do kompromisnog rešenja.

- Nisam danas optimista, ali - da li imamo pravo da odustanemo, da se ne nadamo i ne očekujemo rešenje? Nemamo, jer moramo da se borimo da naša dena nemaju isti problem", rekao je predsednik.

Ukazao je i da ne smemo da budemo slepi kod očiju, te da moramo da razumemo šta se dešava oko nas u regionu.

- Ako budemo slepi kod očiju i mislili da nama pripada sve, jer smo to tako odlučili i ne vidimo i ne čujemo oko sebe onda ćemo da izgubimo i dođemo u tešku situaciju, da će malo ljudi da nam ostane u zemlji, a deca nam neće imati budućnost -  zaključio je Vučić.

Navodeći da je s predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom imao dug razgovor, te da će ga nastaviti i večeras, Vučić je poručio da ćemo u procesu evrointegracija imati i dalje podršku i Evropskog saveta i ličnu Tuskovu.

- Tusk je iskreni prijatelj Srbije i uvek se tako ponašao i uvek je dobrodošao u naš grad i zemlju - rekao je Vucić na zajendičkoj konferenciji za novinare sa prersdnikom ES.

Pomenuo je da je Srbija počela radi na stvarima vezanim za vladavinu prava, ustavne amandmane, na boljoj saradnji sa novinarskim uduženjima ali i da sve to radimo pre svega zbog sebe, a ne da bismo se nekome dodvorili.

On je naveo i da je danas potpisan finansijski ugovor između Evropske investicione banke i kontrole letenja Srbije i Crne Gore,  vredan više od 45 miliona evra.

Vučić je rekao da je od toga 5,4 miliona evra namenjen za Kontrolni toranj u Nišu, a da se to pogodilo upravo u danu u kojem se najviše priča o Nišu i posebno tamošnjem aerodromu.

Razgovarali smo, nastavio je Vučić, i o auto putu Niš - Priština i podvukao da autoputevi treba da spajaju ljude, i da nije odustao od ideje izgradnje te saobraćajnice bez obzira što su neki govorili da nije potreban.

Smatra da je taj put izuzetno važan i dodaje da je zamolio i Tuska i predsednika Evropske investicione banke Vernera Hojera da se ubrza procedura kako bi se krenulo u izgradnju deonice od Niša do Pločnika već u kasno leto ili u ranu jesen.

On je napomenuo i da je dobijen grant od 49.5 miliona evra za gasnu interkonekciju sa Bugarskom,  da je zahvalan EK na tome, istakao i pomoć oko kliničkih centara te da je "blizu zatvaranja" cela procedura za klinički centar u Beogradu.

- Sada je sve završeno , posao je 68,8 miliona evra i ogromna je ušteda i očekivali smo da bude nešto skuplje - dodao je Vučić i naznačio da je čitav posao oko kliničkih centara u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu oko 400 miliona evra, mi 200, a EIB 200 miliona evra. 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online