Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.04.2018.
09:48
Vestionline, Tanjug A

Nacrt strategije Srbije: Odbrana Kosova i NATO

Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, pružiće punu podršku učešću Srba u radu privremenih institucija u Prištini i protiviće se formiranju vojske Kosova, navodi se u delovima nacrta strategije nacionalne bezbednosti i nacrta strategije odbrane, koje je objavilo Ministarstvo odbrane.

Tanjug
Ističe se i da Srbija nema nameru da postane članica NATO-a

U nacrtima, čije je odlomke objavio "Blic", navodi se i da će Srbija nastaviti saradnju sa NATO-om i Organizacijom ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) kao vojno neutralna zemlja.

O nacrtima dve strategije do 15. maja sprovodi se javna rasprava, u kojoj učestvuju predstavnici državnih organa, stručna javnost, kao i svi zainteresovani, dodaje list.

Kako se ističe, tekstovi oba nacrta biće objavljeni na okruglim stolovima i stručnim raspravama u Novom Sadu, Nišu i Beogradu.

U delovima nacrta, koje je list objavio, napominje se da Srbija neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine, ali da će u interesu regionalne stabilnosti i što boljih srpsko-albanskih odnosa nastaviti dijalog sa privremenim institucijama u Prištini uz posredovanje EU, do postizanja „održivog i obostranog dogovora“.

Navodi se da se Srbija zalaže za doslovno i dosledno sprovođenje svih postignutih dogovora u okviru Briselskog sporazuma, kao i da će aktivnim radom u međunarodnim organizacijama i bilateralnom saradnjom težiti da spreči članstvo i afirmaciju jednostrano proglašene nezavisnosti KiM u međunarodnim organizacijama, posebno u UN.

U nacrtima, piše list, stoji da će Srbija pružiti punu podršku učešću Srba u radu privremenih institucija u Prištini i da će, radi zaštite srpskog i drugog nealbanskog stanovništva i povećanja bezbednosti svih građana u pokrajini, preduzeti sve potrebne mere u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244.

Ističe se da se Srbija zalaže za nesmanjeno prisustvo Kfora i da se protivi promeni mandata i transformaciji naoružanih formacija, koja se nazivaju „kosovske snage bezbednosti“ u oružane snage, jer bi se time destabilizovala situacija u AP Kosovo i Metohija i narušila bezbednost u regionu.

Kada je reč o integraciji u politiku EU, navodi se da je Srbija čvrsto opredeljena da u okviru procesa pristupanja doprinosi zajedničkoj spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU, te da se integriše u koncepte te evropske politike.

Nacrtima je predviđen nastavak saradnje sa ključnim međunarodnim subjektima, pre svih sa stalnim članicama Saveta bezbednosti UN.

"Srbija je opredeljena za jačanje dijaloga i saradnje sa tradicionalnim partnerima, privredama u usponu, kao i sa razvijenim državama za koje nas vezuje niz zajedničkih projekata u oblasti privrede, kulture, prosvete, nauke i sporta. U okviru bilateralne i multilateralne saradnje s tim državama, težište će biti na nastavku njihove pozicije nepriznavanja nezavisnosti Kosova", navodi se u nacrtima, prenosi „Blic“.

Predviđena je i saradnja Srbije sa ODKB-om radi doprinosa globalnoj stabilnosti i bezbednosti, u skladu sa politikom vojne neutralnosti.

Ističe se i da Srbija nema nameru da postane članica NATO-a, niti drugog vojnog saveza, ali da želi da sa svim partnerima unapređuje poverenje i ostvaruje zajedničke ciljeve.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online