Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.04.2018.
19:51
Vestionline, Tanjug A

Fabrici: EU ostaje na strani Srbije u postizanju njenog cilj

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici predao je danas premijerki Srbije Ani Brnabić ižveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pristupanja i poručio da će EU ostati na strani Srbije u postizanju njenog cilja, što je u interesu obeju strnana.

Tanjug
Srbija da iskoristi šansu: Sem Fabrici

Fabrici je izveštaj predao na početku sastanka koji se održao u Vladi Srbije, kojem je prisustvovala i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Fabrici je u obraćanju novinarima kazao da su glavni ciljevi godišnjeg izveštaja procena postignutih rezultata u napretku u procesu pristupanja, gde je postignut napredak, kao i gde treba postići napredak, dok je drugi cilj to da Izveštaj predstavlja podsticaj za još temeljnije reforme.

- Nadamo se da će Srbija iskoristiti ovu jedinstvenu priliku koju Strategija za Zapadni Balkan pruža - kazao je Fabrici i dodao da podstiče premijerku i celu vladu da ostanu posvećeni i ambiciozni kako bi unapredili reformsku agendu.

- Ova i sledeća godina će biti krucijalne ukoliko vaša zemlja želi da ispuni svoj cilj pristupanja EU - istakao je Fabrici.

Važno je da vlada stavi reforme u centar svog posla, kazao je Fabrici i dodao da bez odlaganja treba što pre realizovati reforme.

Govoreći o Izveštaju, Fabrici je kazao da je konstatovano da je vlada posvećena evropskom putu Srbije, te da je određeni napredak napravljen u unapređenju pravosuđa, ali i da je politički uticaj na pravosuđe pitanje koje još nije rešeno.

- Određeni napredak je postignut u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i u Izveštaju se preporučuje da postoji stalna evidencija istraga optužnica i pravosudnih presuda koje se realizuju - rekao je šef Delegacije EU i istakao da kada je reč o slobodi itraživanja nije zabeležen nikakav napredak.

Dodao je da je Srbija imala pozitivnu ulogu u regionalnoj saradnji, posebno u dijalogu sa Prištinom, a konstatovana je i pozitivna uloga unutrašnjeg dijaloga koji je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Srbija mora da uloži napore da se postojeći sporazumi sprovode kako bi došlo do pune normalizacije odnosa sa Prištinom, koji će se pretočiti u pravno-obavezujući sporazum - kazao je Fabrici.

Naveo je da je u ekonomkim kriterijumima konstatovan dobar napredak, posebno u oblasti fiskalne politike, gde je Srbija zabeležila i budžetski suficit. Dodao je da rast BDP pozitivan događa, kao i porast izvoza, te stranih investicija, a zabeleženo je i poboljšanje u poslovnoj klimi.

- Izveštaj podstiče dalje napore u reformi poreske uprave, javne uprave, državnih preduzeća i unapređenje u oblasti davanju državne pomoći i na suzbijanju sive ekonomije - kazao je Fabrici i naglasio da je Srbija postigla važne rezultate u ekonomskom domenu.

- EU je trgovinski partner broj jedan Srbije i prvi donator. Srbija i EU su svakim danom sve bliži, te ja podstičem i ohrabrujem Srbiju da sprovede svoj put ka EU, ne zato što je to nešto što zahteva EU, nego zato što je to u interesu same zemlje i njenih građana - zaključio je Fabrici.  
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online