Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.04.2018.
15:11
Vestionline A

Kukan o izveštaju EK za Srbiju: Brže u poglavlja, ali bez prečice

Srbija će "dobiti podršku za još brže otvaranje i zatvaranje pristupnih poglavlja, ali uz ispunjavanje svih kriterijuma i bez ikakvih prečica", rekao je član Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Eduard Kukan uoči sutrašnjeg objavljivanja Izveštaja EK o napretku Srbije i drugih zemalja kandidata.

pixabay.com
Napredak Srbije na EU putu zavisi od reformi i od normalizacije odnosa sa Kosovom

Evropska komisija je još prošle godine dodelila pohvalnu etiketu "lidera" u procesu evrointegracija Srbiji i Crnoj Gori, jedinim zemljama sa Zapadnog Balkana koje su uključene u pristupne pregovore s EU.

- Jasno je da će ove zemlje dobiti podršku za još brže otvaranje i zatvaranje pristupnih poglavlja, ali uz ispunjavanje svih kriterijuma i bez ikakvih prečica - ukazao je Kukan.

Dojče vele navodi da je takođe jasno da će se jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji deo izveštaja Evropske komsije o Srbiji odnositi na proces normalizacije odnosa sa Kosovom.

Navodi se da je, iako iz Evropske službe za spoljne poslove poručuju da u tom procesu ima napretka, očigledan i zastoj kada je reč o implemetaciji već postignutih dogovora, ali i ukupnoj normalizaciji odnosa dve strane.

Dojče vele navodi da će Evropska komisija i u ovom izveštaju podsetiti Srbiju da njen napredak na EU putu zavisi kako od reformi u zemlji tako i od normalizacije odnosa sa Kosovom i primene svih postignutih sporazuma, na prvom mestu sporazuma o eneregetici.

Prema Dojče veleu, u Briselu svakako primećuju da varnice koje i dalje, svako malo, izbijaju između Beograda i Priština predstavljaju pretnju za stabilnost čitavog regiona i krše jedan od osnovnih zahteva EU u procesu proširenja, a to su dobrosusedski odnosi i rešavanje bilateralnih sporova.

Navodi se, da se i pored dobrih ocena koje je dobijala za svoju ekonomsku reformu i pozitivnu ulogu u regionalnim odnosima, Srbija i ovoga puta suočava sa kritikama kad su u pitanju reforme u oblasti pravosuđa, borbe protv korupcije i organizovanog kriminala i slobode izražavanja.

Dojče vele navodi da su sve to bolne tačke čitavog regiona i to od samog početka evrointegracionog procesa regiona.

- Postoji stagnacija ili čak nazadovanje demokratije u regionu. Razlikuje se od zemlje do zemlje ali opšte stanje nije dobro. Vladavina prava, transprentnost u javnim poslovima, saradnja civilnog društva i državnih institucija - sve se to mora poboljšati. A sloboda medija i tretiranje medija od strane vlasti predstavljaju jedan od najznačajnijih problema na Zapadnom Balkanu - naveo je Kukan.

Prema rečima Kukana, ni Kosovo ne bi trebalo da se u ovogodišnjem izveštaju nada pozitivnom stavu Evropske komisije.

Dojče vele navodi da je normalizacija odnosa sa Srbijom u stagnaciji uz povremene eskalacije i tenzije sa obe strane, a da Evropska komisija od prištinskih vlasti traži da se više angažuju u dijalogu sa Beogradom i primene sve postignute sporazume na prvom mestu sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština.

- Smatram da ovaj izveštaj neće doneti mnogo ohrabrenja za Kosovo jer su mogli mnogo više da urade. Koliko im je samo vremena trebalo da u parlamentu glasaju za demarkaciju granice sa Crnom Gorom? To je dokaz da stvari na Kosovu ne funkcionišu kako bi trebalo. Očekujem dosta oštrih preporuka u izveštaju o tome kako i šta da poprave na svom daljem evropskom putu - ocenio je Kukan.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online