Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.04.2018.
00:11
Đ. Barović - Vesti A

Zla kob srpskog galeba

Vojni pilot, major Robert Kaloci (49) je poginuo, a major Aleksandar Matić je hospitalizovan na VMA i na sreću je van životne opasnosti nakon nesreće školsko-borbenog aviona supergaleb G-4 koja se desila juče oko 10 sati ujutro u rejonu sela Idoš kod Kovačice. To je treća nesreća i četvrta žrtva supergaleba u poslednjoj deceniji.

Đ. Barović
Mesto nesreće: Obećana brza istraga

Kaloci i Matić su obavljali dužnost opitnih pilota u Centru za letna ispitivanja Tehničko-opitnog centra "Moma Stanojlović", a prema nezvaničnim informacijama testirali su avion koji je nedavno remontovan, što je standardna procedura. Uzleteli su sa vojnog aerodroma Batajnica, a istraga će utvrditi šta je tačno krenulo po zlu, ali i kako su piloti nastradali.

Prema prvim informacijama, obojica su se katapultirali.  Nesreća se dogodila u blizini Kovačice kod Pančeva, samo nekoliko kilometara od prvih kuća sela Idoš i regionalnog puta ka Farkaždinu.

- Najpre se čuo tup zvuk, kao kada avion probija zvučni zid, a zatim se neko zujanje i posle toga je nastupila tišina. Nije bilo eksplozije. Desetak minuta kasnije selom su odjeknule sirene Hitne pomoći i vojne policije - priča meštanin Idoša čija je kuća blizu mestu tragedije.

Ostali žena i sin

Poginuli major Robert Kaloci je iz Kovina i važio je za jednog od najboljih pilota Vojske Srbije.

Obavljao je dužnost opitnog pilota u Centru za letna ispitivanja Tehničko-opitnog centra, a imao je i zvanje inspektora za metodiku obuke pilota na Vojnoj akademiji. Njegova specijalnost je bio G-4. Robert je iza sebe ostavio suprugu Snežanu i sina Marka (25).

Na samom mestu pada, vojna policija obezbedila je obe strane puta, jer je s jedne pao avion, a s druge piloti. Na zemlji su se videle kacige pilota, sedište i otvoren padobran. Sam trenutak nesreće meštani nisu videli.

- Svi smo čuli avion kako proleće i prasak. Navodno su neki videli na nebu otvorene padobrane - priča još jedan od meštana banatskog sela Idoš. Prema saopštenju Ministarstva odbrane, major Kaloci je poginuo odmah, a Matić je u svesnom stanju prebačen na VMA. Njega su odmah obišli ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković.

- To je strašna i velika tragedija za koju niko nikada ne može da bude spreman. Vojska Srbije je uz porodicu Kaloci, kao što je čitav naš narod - kazao je Vulin i obećao da će javnost u što kraćem roku saznati sve detalje o rezultatima istrage.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram porodici stradalog pilota Vojske Srbije majora Roberta Kalocija: "Primite izraze najdubljeg saučešća povodom pogibije Vašeg supruga i oca, koji je izgubio život obavljajući časno svoju dužnost. Teško je u trenucima neizrecivog bola uputiti reči utehe članovima porodice, koja je izgubila svog najmilijeg.

Ginuli najbolji

Za poslednjih 10 godina ovo je treći udes G-4.

- Pukovnik Ištvan - Pišta Kanas (43), pripadnik aerogrupe Zvezde poginuo je 24. septembra 2009. godine u rejonu batajničkog aerodroma uvežbavajući akrobacije za aeromiting iznad Kalemegdana.

- Potpukovnik Nenad Ćulibrk (49) iz Komande RV i PVO i kapetan Dejan Pandurović (39) iz 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade nastradali su 7. aprila prošle godine u rejonu sela Slatina, kod Šapca.

Remont aviona kao crna rupa

Za vojnog analitičara Aleksandra Radića ovaj tragičan događaj bi morao da otvori neka veoma ozbiljna pitanja oko toga šta se dešava u našem ratnom vazduhoplovstvu.

- Prema nekim podacima, avion je tek remontovan i on je bio u fazi testiranja, odnosno probnih letova. Nažalost, ova tragedija ukazuje na ozbiljan problem što s jedne strane imamo ambiciju da produžimo i modernizujemo životni vek aviona, a istovremeno se te letelice ne remontuju za nekoliko meseci koliko je normalno, već i po nekoliko godina. Sada će morati ozbiljno da se preispita šta se tu dešava - ocenjuje Radić.

Prema njegovim rečima, ma šta da je uzrok pada aviona, što pre je potrebno učiniti nešto radikalno kada je reč o remontnoj podršci u Ratnom vazduhoplovstvu.

Pouzdana letelica

Aleksandar Radić kaže da je reč o pouzdanoj letilici.

- Činjenica je da su piloti koji su do sada iskakali iz galeba G-4 to uspešno uradili. Ukupno smo imali 17 uspešnih iskakanja. Trinaest u udesima i četiri u obaranjima vazduhoplova, a poginuli piloti su do sada bili u situacijama kada nisu ni pokušali iskakanje.

Školsko-borbeni avion supergaleb G-4 zvanično je ušao u naoružanje 1984. godine, a prvi udes je zabeležen tri godine kasnije. Mjanmar je 1991. godine kupio četiri supergaleba od kojih je jedan pao lane, pri čemu je pilot poginuo.

- "Moma Stanojlović" je sada u sastavu RV, a od njega se očekuje i da radi brojne komercijalne poslove. Ugovorom sa Erbasom trebalo bi da rade održavanje gazela za ceo region, sa Rusima remont Mi-8 i Mi-17, a pri tome su već na remontu dva policijska helikoptera iz Makedonije. Uz sve to ide i modernizacija i produžetak životnog veka orlova i supergaleba G-4. To mora da bude efikasno preduzeće, a do sada smo imali praksu da avion ode na remont kao da je ušao u crnu rupu. Hvalimo se obnovljenim resursima, ali preskačemo činjenicu da su neki od njih remontovani po šest godina, umesto šest meseci - zaključuje Radić.

Fondacija u spomen

Godinu dana nakon nesreće, 7. aprila ove godine, prijatelji i kolege osnovali su Fondaciju Dejan Pandurović. Cilj je da se prikupljanjem donacija sačuva sećanje na palog pilota, organizuju seminari iz oblasti bezbednosti letenja, objavljuju knjige o tradiciji srpskog vazduhoplovstva...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online