Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.04.2018.
18:11
Z. Marjanović - Vesti A

Dan kad je NATO ubio anđela

Da je bilo sreće, a nije, Bojana Tošović bi danas slavila devetnaesti Vaskrs u svom životu, njenom ocu Božinu bi bilo 49 godina i zajedno sa majkom, odnosno suprugom Marijom i sestrom, tj. kćerkom Anđelkom iz sela Merdare kod Kuršumlije, koje se nalazi na samoj administrativnoj granici s Kosovom, u ljubavi i radosti bi obeležili najveći hrišćanski praznik.

facebook.com/Djevojka
Milica Rakić, Bojana Tošović... najmlađe žrtve NATO bombi

Međutim, dom Božina Tošića je u noći između 10. i 11. aprila posetio demon maskiran pod nevinim imenom "Milosrdni anđeo" i zauvek unesrećio ovu porodicu.

Jedan od 20 tomahavka koji su te noći pali na selo direktno je pogodio kuću Tošovića i tom prilikom su poginuli Bojana, koja je bila u kolevci, i glava porodice Božin, koji je svojim telom štitio miljenicu.

Marija koja je tada bila u sedmom mesecu trudnoće je teško ranjena, ali je, i pored povreda i stresa, 11. juna rodila ćerku Anđelku. Vreme prolazi, ali Marija nikada neće zaboraviti Vaskrs 1999. godine kad joj je NATO razorio i život i sva nadanja.

Najmlađa žrtva

- Sada živim dva života - ovaj stvarni u kojem mi smisao daje Anđelka i onaj imaginarni u kojem sam sa mojom Bojanom i suprugom Božinom. Trebalo mi je 10 godina da se smognem snage i da posetim srušenu kuću i od tada svakog Vaskrsa odlazim tamo da im upalim sveće i da se isplačem, a plakanja nikad dosta. Bojana je bila najmlađa žrtva bezumnog bombardovanja i, iskrena da budem, kada se po imenima pominju žrtve agresije niko se ne seti da pomene moju Bojanu i mog Božina i to me dodatno boli. Ako ništa drugo, valjda su moje rane zaslužile da, kao i drugi, budu pomenuti - kaže za "Vesti" Marija Tošović kojoj su sudbina, ili ljudi, dodelili posao matičara u selu Rudare gde joj je osnovni posao da venčava mlade bračne parove.

- Bilo je rano jutro kada smo Božin i ja čuli eksplozije kasetnih bombi i tomahavka koji su padali svuda po selu. Odmah smo krenuli u podrum kuće da se sklonimo, ali u jednom trenutku projektil je direktno pogodio naš dom. Onesvestila sam se, a kad sam došla sebi kroz dim, prašinu i ruševine koje su ostala od naše kuće, samo sam na trenutak videla moju Bojanu kako leži pored oca koji je tada još uvek davao znake života. Nedugo posle ekplozije moj otac i brat su nas izvukli iz ruševina i sklonili nas ispod nekog nadvožnjaka. Tada sam primetila da nema moje Bojane koja je već tada bila mrtva, a istinu su mi saopštili tek kada mi je na rukama preminuo i suprug Božin - seća se Marija svakog detalja stradanja svojih najmilijih tačno pre 19 godina.

Nakon tragedije, Marija se dugo oporavljala u bolnici u Prokuplju, gde se i porodila.

U međuvremenu, država joj je sagradila kuću u selu Merdare, ali Mariji je trebalo 10 godina da sakupi hrabrost i da poseti mesto stradanja svojih najmilijih.

Sećanje ne bledi

Očevidac stradanja porodice Božina Tošovića i jedan od prvih komšija jeste i Časlav Milošević.
- Nikada mi nije bilo jasno zbog čega je NATO te noći na naše selo bacio na stotine kasetnih bombi i 20 tomahavka kad u selu nije bilo nikakvih vojnih objekata, nije bilo vojske, nikakvih vojnih instalacija i ničega drugog što bi moglo da izazove ovakav vandalski čin. U bombardovanjima te noći uoči Vaskrsa nastradalo je šest osoba, ali najveća tuga je bila za jedanaestomesečnom Bojanom. Vreme prolazi, ali sećanje na taj dan ne bledi i nikada neće - kaže za "Vesti" Časlav Milošević, jedan od onih gorštaka koji ni posle takve tragedije i svakodnevnih pretnji Albanaca ne pomišlja da napusti selo Merdare.










 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online