Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.04.2018.
10:21
Vestionline A

Đilasov "Savez za bolju Srbiju" počinje sa radom 9.maja

Savez za Srbiju koji namerava da okupi bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas trebalo bi da počne sa radom 9. maja.

Tanjug

Kako je objavio list "Danas", ovaj datum se, između ostalog, navodi u izmenjenom predlogu o saradnji, koji je Đilas uputio koalicionim partnerima Vuku Jeremiću i Saši Jankoviću, a u koji je taj list imao uvid. Predlog je upućen i Levici Srbije Borka Stefanovića i sindikatu Sloga koji predvodi Željko Veselinović.

U novom predlogu se navodi da stranke zadržavaju svoje organe i strukture, pravo na sopstveni razvoj, ali u ključnim segmentima politike nastupaju sinhronizovano i u dogovoru. Savez za Srbiju treba da počne sa radom 9. maja, na dan pobede nad fašizmom, kada je i prvo zasedanje novog saziva Skupštine Beograda, na kome će biti formiran odbornički klub pod tim imenom. Piše i da "formiranje Saveza za Srbiju predstavlja ujedinjenje svih onih istinskih opozicionih organizacija koje svojim učešćem u Savezu povećavaju šanse za pobedu i promenu ne samo vlasti, nego i sistema u Srbiji".

Đilas predlaže i zajedničke organe – skupštinu, predsedništvo, u kojem će se na mestu predsedavajućeg na mesečnom nivou rotirati članovi predsedništva, zatim menadžera saveza koji organizuje rad i ne može biti član druge političke organizacije osim Saveza. Kao predlog za menadžera navodi se Dragan Đilas.

Uz menadžera tu je i generalni sekretar kao prvi operativac Saveza, koji koordinira delegiranim operativcima članica i sprovodi odluke predsedništva i menadžera. Tu ulogu je Đilas namenio Ljubanu Paniću, sa kojim je blisko sarađivao u protekloj izbornoj kampanji. Savez bi trebalo da ima i programski savet. Savez je, kako Đilas predviđa, otvoren za političke stranke, pokrete, organizacije, grupe građana, sindikate i pojedince.

U opširnom dokumentu kao cilj je navedeno kratko "sabrati sve opozicione glasove". Konstatuje se da je 2018. nulta godina za opoziciju, da vlast primenjuje brutalne metode i da može da se dogodi da se trajanje ove vlasti i propadanje produži ukoliko se slede sitni lični interesi. Navode se kao cilj parlamentarni izbori koji mogu biti vanredni, kao i lokalni izbori 2020. a posebno se ističe da bi savez za Srbiju mogao da donese pad SPS ispod cenzusa, što znači da bi samo glas, odnosno mandat više, mogao da odluči u nekim gradovima i opštinama u Srbiji, da li će ih osvojiti opozicija.

Pominje se i opcija bojkota izbora ako ne bude minimalnih fer izbora. Dodaje se i da bi savez na predsedničkim izborima 2022. trebalo da nastupi sa zajedničkim kandidatom, kao i da bi nakon njegovog formiranja trebalo krenuti sa akcijom "dogovor za Srbiju".

- Zajednički obilazak najvećih mesta, promocija Saveza kao brenda, razgovori sa građanima kako bi se preciznije definisale osnovne ideje za koje će se Savez zalagati i predlagati ih kao rešenja. Potpisivanje Dogovora za bolju Srbiju. Veliki skup, kojim se u Beogradu promoviše politička platforma za Srbiju na kojoj će se mobilisati svi opozicione birači, odnosno i svi građani čija je želja pravedna, poštena, ekonomski i institucionalno jaka Srbija - predlaže takođe Đilas.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online