Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 05.04.2018.
20:49
Vestionline, Tanjug A

Mesić u Novom Pazaru: Milošević kriv za rat, hteo veliku Srbiju

Poslednji predsednik bivše SFRJ Stjepan Mesić ponovio je stavove o odgovornosti Slobodana Miloševića za rat, govoreći u Novom Pazaru, a na konferenciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejmana Ugljanina

commons.wikimedia.org/Heinrich-Böll-Stiftung
Rat bio krvav, a granice se nisu pomerile ni za milimetar: Stjepan Mesić

Mesić je kazao da je rat mogao biti izbegnut da je Miloševićev režim odustao od promene granica.

- Cilj Slobodana Miloševića bio je da stvori veliku Srbiju, etnički čistu, a da bi to postigao on je morao da osvoji tuđe teritorije. Na redu je bila Hrvatska, BiH, a računao je za Crnu Goru i obe pokrajine da se podrazumeva da je to Srbija - rekao je Mesić.

Milošević je, kaže, varao svet da se bori za Jugoslaviju, a varao je i Srbe da će živeti u jednoj državi:

- On nikada nije rekao da stvara veliku Srbiju, samo je Srbima u BiH i Hrvatskoj rekao da će svi Srbi živeti u jednoj državi. Slovenija ga nije mnogo zanimala, jer tamo nije bilo mnogo autohtonih Srba i taj rat je bio vrlo kratak, ali je zato bio krvav u Hrvatskoj, brutalan u Bosni, a na kraju se i Kosovo kupalo u krvi i to sve zbog jedne loše politike - kazao je.

Njegov predlog je bio da svi konstitutivni elementi Federacije proglase samostalnost i da istog dana potpišu jedan konfederalan sporazum, na tri do pet godina, ali, kaže Mesić, to nije prihvaćeno i usledio je rat.

- Nažalost, rat je bio vrlo krvav, preko 100.000 mrtvih, a granice se nisu promenile niti jednog milimetra. Sada imamo i ratne posledice - velika mržnja i razorena privreda i sada to moramo da rešimo u ovom postkonfliktnom periodu. Trebamo da sarađujemo, svi ratovi su završeni mirom i moramo i ovaj zadnji rat završiti, ali na civilizovan način - zaključuje Mesić.

Istakao je da je najbolji način da se dođe do funkcionisanja između zemalja bivše Jugoslavije - da se ubrza ulazak u EU, jer tada motiva za sukobe više neće biti.

Mesić je istakao i da je potrebno koristiti sredstva sa kojima EU raspolaže kako bi se poboljšao standard onih delova koji nisu imali priliku da se razvijaju, te da bi pridruživanjem balkanskih zemalja EU i Evropa dobila novu poziciju u svetu.

- Oni koji danas ne žele brzo ujedinjenje štete i svojim državama, ali štete i Evropi kao celini. Kada dođe do evropskog ujedinjenja rešena su dva pitanja: Evropa postaje veliki gospodarski faktor i Evropa će isključiti rat kao političko sredstvo, jer motiva za rat više neće biti - kazao je Mesić.

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.04.2018. 21:10
Gospodo iz vesti posavetujte me koje reči da upotrebim da iskažem šta mislim i kako doživljavljavam ovaj portret,kako s iole pristojnosti nazvati ovo lice sa slike.Zar tu pristojnosti ima mesta.
Petak 06.04.2018. 11:41
Милошевић је крив зато што је издао Србе у "Хрватској". Милошевић је крив зато што Хрватска данас постоји на географским картама!!! Највећи кривци су Срби зато што бирају за председнике будале, које певајући Интернационалу, шире братство-јединство по целом свету!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online