Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 05.04.2018.
15:19
b92.net A

Roberts: Milošević bio proamerički i antiruski kao malo ko

Predlog da se Slobodanu Miloševiću u Beogradu podigne spomenik predstavlja širu igru moći u Srbiji i na Balkanu, piše za "Gardijan" Ajvor Roberts.

EPA/S. Pikula
Slobodan Milošević

Za Zapad je bio ratni zločinac...

"Taj predlog mnogo govori o stanju politike u Srbiji i na Balkanu", navodi u autorskom tekstu bivši britanski ambasador u SRJ.

Kako navodi, za Zapad Milošević je ratni zločinac, a za veliki deo Srba je pored toga i čovek koji je odgovoran za kolaps životnog standarda, izolaciju Srbije i gubitak teritorija na kojem su Srbi bili većina.

"Prema tome, deluje da odavanje počasti takvom čoveku deluje da nema mnogo smisla... Međutim, veliki deo Srba Miloševića vidi i kao simbol otpora Zapadu i čoveka koji je predvodio borbu za srpske nacionalne interese", ističe Roberts i dodaje: 

"Poznavao sam Miloševića bolje nego većina stranaca - sreo sam ga mnogo, mnogo puta tokom pregovora o ratovima u Bosni i na Kosovu i nema sumnje da je imao šarma i harizme. Ipak, teško da će bilo koji objektivni analitičar reći da Milošević za rezultate koje je postigao za svoju zemlju i region zaslužuje da postane besmrtan u bronzi. Dakle, šta se dešava?"

"Moskovski model" - vlada koju vodi moćan muškarac

On navodi da u Evropi trenutno postoji podela na zemlje koje veruju da je najbolja mogućnost za mir i prosperitet pri EU i NATO i drugu stranu koja sve zasniva na "uskim nacionalnim interesima i romantičnim interpretacijama prošlosti".

Kako kaže, drugoj grupi zemalja se od beskrajnih zahteva koje EU ima za svoje kandidate više sviđa "moskovski model": "Vlada koju vodi jedan moćan muškarac, a kojeg podržava još moćnih ljudi, gde je korupcija razumno diskretna i gde pažnju ljudi okupiraju šovinizmom". 

Naravno, Moskva želi da svoje interese promoviše u toj grupi i nije tajna da će Rusija učiniti sve što treba kako bi osigurala da pravoslavne zemlje bivše Jugoslavije ne uđu u NATO. To je ono što je iza navodnog pokušaja da se ubije bivši predsednik i premijer Crne Gore Milo Đukanović - da Crna Gora ne uđe u NATO i iza pokušaja da se Zoran Zaev spreči da dođe na vlast u Makedoniji, navodi Roberts.

"EU pušta region u ruke Rusije" 

On tu ističe da je Miloševićeva vrednost za Moskvu u tome što na njega gledaju kao na nekoga ko se suprotstavio Zapadu, ali i dodaje: "Iako oni koji su ga poznavali znaju da je malo balkanskih političara bilo toliko proamerički i antiruski nastrojeno kao Milošević". 

"Upravo je to razlog zbog kojeg bi njegova statua u srcu Beograda bila prst u oko proevropskim snagama Srbije i nije iznenađenje da je glavni zagovornik statue trenutni ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, poznati rusofil i čovek kojeg je Rusija nedavno odlikovala. Dačićev odgovor na to je bio - nikada sankcije Rusiji, nikada članstvo u NATO", ističe Roberts. 

On ističe i da Evropska unija "nema nikakav plan za region, već ga pušta u ruke Rusije". 

"Dok sam bio u Beogradu tokom devedesetih godina prošlog veka pomagali smo da se tamo održi plamen demokratije u najmračnijim trenucima tog regiona. Vašington i London prave velike greške napuštajući ovaj deo Evrope i bilo bi bizarno ako bi čovek koji predstavlja sve ono protiv čega smo se borili sada zbog našeg nemara postane besmrtan u bronzi", zaključuje Roberts.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.04.2018. 21:15
На жалост није био Просрпски и зато је издао Крајине у Хрватској кад му је постало јасно да од Југославије нема ништа и зато Срби праве Велику Србију!!! Он је хтео да буде председник целе Југославије. То је за њега било боље и веће од Велике Србије.
Četvrtak 05.04.2018. 22:01
Šta Miloševič nama znači i dali njegova statua trba da bude u Beogradu to je samo naša stvar.Za vas je on zl,očinac,za nas nema većih zlo,činaca od vas.Što se tiče toga da je bio okrenut zapadu je čista l,až.On je s vama morao da razgovara silom prilika jer ste debelo učestvovali u ge,nocidu nad njegovim narodom.Što se tiče njegovog odnosa prema Rusiji:pa šta je normalnije nego da ne voli i ne ceni Jelcina koji je svoju zemlju vodio u propast po vašim upitsvima i direktivama.To što je izgu,bio teritorije nije njegova krivica već onih, koji su umešali svoje pr,ljave šape na putu kojim je on išao a to je:ostanak Srba u jednoj državi.Kome je to smetalo,i zar se to naziva zlo,činom?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online