Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.03.2018.
18:11
J. L. Petković - Vesti A

Albanci zbog ZSO prete hapšenjem

U Mitrovici je u sredu održan sastanak predstavnika opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji na kome se govorilo o bezbednosnoj situaciji i formiranju Zajednice srpskih opština čiji je logo prikazan.

Tanjug/AP
Demonstracija sile: Kosovska policija u Mitrovici  

Priština je najavila da će sprečiti formiranje ZSO, odnosno oglasio se kosovski ministar infrastrukture Palj Ljekaj i zapretio je da će u tom slučaju uhapsiti članove Srpske liste. A osim pretnji, u kosovskom vrhu se raspravljalo i ko je izdao naređenje za hapšenje Kancelarije za KiM Marka Đurića, a loptica je letela na relaciji Hašim Tači - Ramuš Haradinaj.

Po jednoj verziji, šef policije Špend Madžuni je naredbu dobio direktno od Tačija, a o akciji specijalnih jedinica Rosu Haradinaj nije znao. Navodno, ovaj Tačijev potez doveo je do zahlađenja odnosa između koalicionih partnera kosovske vlade. U toj verziji događaja spominje se i ime Milana Radojičića, sa kojim je Haradinaj, kako je sam kazao, dogovarao učešće Srpske liste u kosovskoj vladi, a pojedini kosovski mediji pišu da je Tači želeo da ga uhapsi još od trenutka kada je ubijen Oliver Ivanović.

Strah i zabrinutost

Ksenija Božović, najbliža saradnica ubijenog Olivera Ivanovića istakla je da su svi uplašeni i zabrinuti.

- Izađite malo među građane i roditelje i čujte šta će da vam kažu. Osuđujemo dešavanje onog dana. Bilo je strašno - rekla je Božovićeva.

Haradinaj, pak, tvrdi da je znao za akciju ROSU, ali detalje nije obrazlagao niti komentarisao.
Takođe, Tači tvrdi da je odluka Srpske liste o izlasku iz vlasti dokaz da je poseta Marka Đurića bila provokacija, ističući da se sve dogodilo u danu kad je naložio da se počne sa izradom statuta Zajednice srpskih opština.

Dok se u Prištini razmotava klupko odgovornosti, a koje će uticati i na situaciju na severu Kosova, u Mitrovici odbornici su najoštrije osudili "vandalski akt neprimerene sile nad Srbima i njihovim političkim predstavnicima, kao i kidnapovanje Marka Đurića".

Tanjug

Predsednik opštine Mitrovica kazao je da je Srpska lista ušla u kosovsku vladu da bi pomogla srpskom narodu, a da su kao odgovor dobili "terorisanje golorukog naroda, prebijanje novinara, hapšenje i poniženje Marka Đurića".

- Vreme je da jedinstveno krenemo u demokratsku borbu za dostojanstvo, mir i ono što je naš krajnji cilj, da ima Srba u budućnosti na KiM - izjavio je kosovski ministar u ostavci Dalibor Jevtić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online