Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.03.2018.
15:00
Vestionline, Tanjug A

Haradinaj: Neću da podnesem ostavku!

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da se nada da će Srpska lista razmisliti o izlasku iz njegove vlade, jer "jednostrane mere i obustava saradnje nisu dobra stvar".

A. Čukić
Šta će Haradinaj bez Srpske liste?

On je to kazao nakon sastanka Saveta za bezbednost, odgovarajući na pitanje da li će se nakon najave predstavnika Srpske liste da će izaći iz vlade, nastaviti rad na formiranju ZSO, prenosi RTK na srpskom jeziku.

- To je ishitrena i štetna najava, videli ste šta se juče desilo kada nema komunikacije. Bolje je da se svi vratimo za sto i da idemo napred. Uveren sam da ćemo naći zajednički jezik, a ne da delujemo jednostrano - rekao je Haradinaj.

On je kazao da ta odluka Srpske liste nije dobra i da se nada da će doći do promene.

- Pre nekoliko dana sam rekao da se nisam bavio ZSO, imao sam bitnije stvari, imali smo dosta problema i ja još nisam upućen - rekao je Haradinaj.

Govoreći o dijalogu sa Beogradom, on je kazao da je u interesu Prištine da on bude nastavljen, kao i da prištinski tim koji predvodi Avni Arifi ima profesionalce spremne za nastavak dijaloga.

Haradinaj neće dati ostavku

Prištinski mediji preneli da će Srpska lista izaći iz kosovske vlade. Haradinaj poručio da ne podnosi ostavku.

Svi prištinski mediji preneli su danas da će poslanici Srpska lista izaći iz kosovske vlade zbog nasilja nad srpskim zvaničnima u Kosovskoj Mitrovici i hapšenja direktora vladine kancelarije za KiM Marka Đurića. Takođe, navodi se i da je kosovski premijer Ramuš Haradinaj poručio da neće podneti ostavku, iako vladajuća većina gubi većinu.

- Parlament je sastavljen od mnogih parlamentarnih grupa. Srpska lista je partner. Imamo pravo partnerstvo. Jučerašnja akcija nije usmerena protiv kosovskih Srba ili političke zajednice na Kosovu, osim onih koji su prekršili zakon. To je bila standardna procedura. Neprihvatljivo je donositi ovu odluku zato što je primenjen zakon - rekao je Haradinaj, preneo je portal Koha.net. 

Aktuelni premijer nije, međutim, želeo da komentariše odluku o izlasku Srpske liste iz vlade.

- Nemam reči za one koji uđu u vladu, pa iz nje izađu - rekao je Haradinaj nakon sednice Saveta za bezbednost. 

Ostaje da se vidi da li će odluka Srpske liste o napuštanju Haradinajeve vlade odvesti Prištinu u još jedne vanredne parlamentarne izbore ili će aktuelna vlada pokušati da Srbe zameni pripadnicima drugih manjinskih i opozicionih stranaka. 

Poslednji vanredni parlamentarni izbori na Kosovu i Metohiji su održani polovinom juna prošle godine, a nakon višemesečne blokade parlamenta. 

Razgovori o formiranju vlade trajali su do polovine septembra prošle godine, kada je predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači mandat za formiranje vlade dao Ramušu Haradinaju. 

Vladu je formirala tzv. "ratna koalicija" koju čine Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova, Inicijativa za Kosovo - NISMA, Alijansa za novo Kosovo i Srpska lista, kao i pripadnici ostalih manjinskih zajednica. 

Srpska lista u kosovskom parlamentu ima devet poslanika. Oni su saopštili danas, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šefom Kancelarije za KiM Markom Đurićem, saopštili da izlaze iz vlade Kosova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online