Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.03.2018.
19:39
Vestionline A

Ko su najveći kupci srpskog oružja?

Stotinu najvećih svetskih proizvođača oružja prošle godine beleži rast prodaje od oko dva odsto, a vrednost trgovine dostigla je 374 milijarde dolara.

EPA/Glenn Hunt

Čak 58 odsto svetske trgovine prave američke firme. Sjedinjene Američke Države su i glavni kupac srpske vojne industrije, koja je takođe povećala izvoz i to za 17,7 odsto.

Rast prodaje naoružanja je očekivan zbog vojnih operacija koje su u toku i dugotrajnih regionalnih napetosti, ali i zbog novih tehnologija.

Američka kompanija "Lokid Martin", koja je i najveći svetski proizvođač, imala je rast prodaje od 11 odsto zahvaljujući povećanju isporuke lovaca F-35. Prošle godine, srpska namenska industrija ugovorila je izvoz od skoro 888 miliona dolara, a više od pola robe ide u Sjedinjene Američke Države.

- To je oko tri puta više nego što smo imali 2013. godine i taj trend se nastavlja i pokazatelji za prvi kvartal ove godine takođe govore o rastu. Intenzivno je ulaganje u popravljanje tehnologija tih preduzeća, Vlada Srbije je izdvojila značajna sredstva prošle godine i ta investicija se intenzivno implementira - kaže pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović. 

Među najvećim uvoznicima naoružanja i vojne opreme iz Srbije su i Saudijska Arabija, Bugarska, Vijetnam, Kipar, Ujedinjeni Arapski Emirati. 

Jedan od najznačajnijih poslova je razvoj raketnog sistema 'Alas' u saradnji sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, vredan 230 miliona evra. U njega je uključen i valjevski "Krušik" koji izvozi 95 odsto proizvodnje.

- Krušik ima ugovorenih izvoznih poslova u vrednosti od 240 miliona dolara i punu uposlenost kapaciteta do 2020. godine. Da bi sve te poslove realizovali u ugovorenim rokovima, imamo 1.703 novozaposlenih radnika u poslednje četiri godine - objašnjava generalni direktor HK "Krušik" Valjevo Mladen Petković. 

U 12 preduzeća odbrambene industrije koja su u državnom vlasništvu, zaposleno je 12.000 radnika, a najviše se izvozi municija.

- Srbija je uvažen i kredibilan partner na međunarodnom planu i o tome najbolje svedoči činjenica da je, po istraživanju publikacije i organizacije 'Smol arms servis', Srbija svrstana na treće mesto po transparentnosti u izvozu malog i lakog naoružanja u svetu, odmah iza Nemačke i Švajcarske - ističe načelnik odeljenja u Ministarstvu trgovine za izvoz i uvoz naoružanja i vojne opreme Jasmina Roskić.

Kada je reč o uvozu, na prvom mestu je Rusija sa 85 miliona dolara, a slede Belgija i Bosna i Hercegovina.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online