Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.03.2018.
17:22 >> 19:56h
Vestionline, Tanjug A

Četiri suzavca u Skupštini Kosova: Da li je BIA znala?

Kosovski parlament, sa 80 glasova "za" i 11 "protiv", ratifikovao Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom. Glasanju je prethodila serija napada suzavcem poslanika Samoopredeljenja. Policija je uhapsila pet poslanika tog pokreta.

Kosovski parlament, pune tri godine posle potpisivanja Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, ratifikovao je ovaj akt, uprkos oštrom protivljenju poslanika pokreta Samoopredeljenje, koji su od početka sednice u četiri navrata pokušali da spreče glasanje aktiviranjem patrona suzavca.

Sporazum je ratifikovan uz podršku 80 od ukupno 120 poslanika u kosovskom parlamentu, 11 ih je bilo protiv, a u akciji policije koja je prethodila glasanju uhapšeno je pet poslanika Samoopredeljenja.

Na ovaj način, Priština je ispunila ključni zahtev EU oko vizne liberalizacije. 

Pre glasanja, poslanici Samoopredeljenja su u četiri navrata bacali patrone suzavca u skupštinskoj sali, pokušavajući da spreče početak glasanja. Oni su tri puta bacili suzavac da bi zaustavili rad Skupštine i onemogućili glasanje, a četvrti put posle pauze.

Jedan suzavac je bačen ka mestu na kome sede premijer i članovi Vlade, a skupštinska sala je bila puna dima.

Poslanici Samoopredeljenja aktivirali su suzavac najpre u trenutku kada je u salu ušao poslanik Srpske liste Adem Hodžaj, čime su bili obezbeđeni uslovi za izglasavanje zakona o demarkaciji granične linije između Kosova i Crne Gore.

Suzavac je bačen iz dela sale u kome sedi lider Samooopredeljenja Aljbin Kurti, dok se na snimcima vidi da su to uradili poslanici Fitore Pacoli, Dželal Svečla i Ismail Kurteši. 

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji odredio je pauzu, a kad su poslanici ponovo ušli u salu da glasaju, suzavac je ponovo bačen. 

Treći suzavac bačen je kada je predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji seo na svoje mesto. U tom trenutku Samoopredeljenja Dželal Svečla je ponovo aktivirao suzavac, posle čega je Veselji dao pauzu. Salu su napustili poslanici svih parlamentarnih grupa sa izuzetkom Samoopredeljenja koji su ostali na svojim mestima. 


Bivši poslanik Demokratskog saveza Kosova Bardilj Meta saopštio je da je srpska Bezbednosno-informativna agencija bila obaveštena da će u parlamentu tokom glasanja o demarkaciji biti bačen suzavac i da je obelodanila to saznanje. 

"BIA je pre tri četiri dana objavila da ima više nego pouzdane informacije da će na sednici parlamenta biti bačen suzavac", napisao je Meta na Fejsbuku. 

Prištinski mediji su preneli da je BIA iz pouzdanih izvora imala informacije da će prilikom glasanja o demarkaciji poslanici Samoopredeljenja koristiti suzavac.

Portal Gazetaexpress.com objavio je ranije informaciju da su prethodnih dana poslanici Samoopredeljenja u skupštinsko zdanje uneli suzavac i da postoji realna mogućnost da on bude upotrebljen. 

Tu informaciju je kao netačnu spekulaciju odbacila poslanica Samoopredeljenja Aljbuljena Hadžiu. 


Američki ambasador u Prištini Greg Delavi osudio je današnje aktiviranje suzavca u kosovskom parlamentu, poručivši da nasilje kao politički instrument nema mesta na Kosovu. 

Delavi je na Tviteru zatražio ponovno okupljanje poslanika i glasanje za demarkaciju. 

Tokom pauze, nakon što je sednica parlamenta prekinuta zbog suzavca koji su aktivirali poslanici opozicionog Samoopredeljenja, Delavi i šefica Kancelarije EU u Prištini Natalija Apostolova ponovo su se sastali sa predsednikom skupštine Kadrijem Veseljijem. 

U trenutku dok je prolazila skupštinskim holom, Apostolova je na trenutak zastala i porazgovarala sa liderom Samoopredeljenja Aljbinom Kurtijem. Nije, međutim, poznato o čemu su oni razgovarali, kao ni o čemu su ona i američki ambašador razgovarali sa Veseljijem. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online