Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.03.2018.
19:11
J. L. Petković - Vesti A

Hapšenjima uteruju strah u kosti

Povratnik Milorad Zajić koji ima 68 godina, uhapšen je u stanici u Klini, kada je došao na poziv kosovske policije da preuzme pokućstvo koje mu je prethodno ukradeno. Predsednik privremenog organa opštine Klina, Božidar Šarković, kazao je da je odmah po ulasku u policijsku stanicu Zajić uhapšen i prebačen u Prištinu.

EPA/Stringer
Optužbe bez pokrića: Policija Kosova

Tamo je rečeno da se nalazi na spisku lica osumnjičenih za ratne zločine počinjene 1998/1999. u regionu Kline.

- Ovaj događaj je samo dodatni motiv da se Srbi od straha od mogućih hapšenja, spakuju i napuste svoje domove - rekao je Šarković.

Kancelarija za Kosovu i Metohiju zatražila je momentalno puštanje Zajića.

- Poslednje hapšenje u Klini, izvršeno na prevaru, upalilo je alarm i zahteva hitno reagovanje onih čija je zvanično deklarisana želja da tamo stvore nekakvo demokratsko društvo. Pravosuđe na KiM je sve češće produžena ruka politike nasilja i zastrašivanja i instrument onih koji bi prvi trebalo da se nađu na udaru pravde zbog svega što su tokom rata i posle njega učili bespomoćnim srpkim civilima, ali i svojim sunarodnicima koji su mislili drugačije, saopštila je Kancelarija za KiM.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio je da nije prvi put da kada se nastavi dijalog u Briselu, "na terenu se dogodi nešto što kao da nas namerno provocira i udaljuje od glavnog cilja - razgovora o Zajednici srpskih opština (ZSO)".

On je podsetio i na prošlogodišnje hapšenje Bogdana Mitrovića, Srbina iz Suve Reke, koji je uhapšen nakon što je više od 10 i po godina obilazio svoje ognjište.

Jevtić: Udar na najranjivije

Ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić naveo je da su optužbe protiv Zajića još 2016. odbačene kao neosnovane.
- Svakako je hapšenje unelo nemir među ljudima koji žive u Klini i ostalim povratničkim mestima u tom delu Kosova. Nismo protiv sprovođenja zakona, ali nismo ni za to da se ljudi hapse bez čvrstih dokaza za neko krivično delo, pogotovu kada se radi o povratnicima koji su najranjiviji i najnezaštićeniji - istakao je ministar Jevtić.

- Posle nekoliko meseci neko je upro prstom u njega i rekao - ovaj čovek je izvršio ratni zločin. Na kraju se ispostavilo da je to učinio Albanac koji uzurpira njegovu imovinu - istakao je Selaković, dodajući za Milorada Zajića da je priveden "verovatno nakon što je neko uperio prstom u njega".

Selaković je još istakao da sve to dešava u prisustvu misije Euleksa, koja bi trebalo da gradi sistem vladavine prava na KiM, podvlačeći da "to zvuči licemerno".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online