Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.03.2018.
16:36
Vestionline, Tanjug A

Predstavljeno englesko izdanje knjige o "slučaju Račak"

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa Danicom Marinković, nekadašnjim istražnim sudijom Okružnog suda u Prištini, koja je svojim radom, a potom i knjigom "Sudija u ratu i miru", srušila sve pokušaje da se antiteroristička akcija srpskih snaga bezbednosti u selu Račak 1999. godine predstavi kao navodni masakr nad civilima.

Tanjug
Petar Petković sa Danicom Marinković, nekadašnjim istražnim sudijom Okružnog suda u Prištini

Petar Petković je, posle sastanka sa sudijom Marinković, podsetio da je Kancelarija za Kosovo i Metohiju ispunila reč direktora Marka Đurića i da je finansijski pomogla izlazak izdanja knjige "Sudija u ratu i miru" na engleskom jeziku.

Istakao je da će se Kancelarija za KiM postarati da se primerak ove knjige nađe na svim relevantnim svetskim adresama ma kojima se danas bave Kosovom i Metohijom.

"Ovaj prevod je od izuzetnog značaja za državu Srbiju, jer je to jedan od načina da ssira međunarodna javnost sazna ssta se dessavalo na području KiM tokom 90ih godina, posebno kada je reč o slučaju Račak. Knjiga jasno govori da se tamo nije desio nikakav masakr kako je požurio da to pompezno celom svetu saopšti Vilijam Voker", objasnio je Petković.

Ta knjiga, prema njegovim rečima, svedoči i o hrabrom životnom putu autorke, koja se borila za istinu i rušenje zida ćutanja koji u inostranstvu često okružuje temu Kosova i Metohije.

"Dana Marinković je svojim argumentima i dokazima jasno pokazala pravu istinu o Račku i to je na kraju morao da prihvati i Tribunal u Hagu", rekao je Petković.

On smatra da je ova knjiga razbila stereotipe o Račku i pokazati kakvo je mesto taj događaj imao u kontekstu pokušaja otimanja naše južne pokrajine.

Sudija Marinković je zahvalila Kancelariji za KiM na pomoći, rekavši da joj ne treba veća satisfakcija od toga što će istina sada imati piliku da dopre do svetske javnosti.

"Zadovoljna sam što će svetska javnost saznati istinu i nećemo stati na ovome. Nastavićemo da radimo i pokušati da obezbedimo sredstva da se knjiga prevede na ruski i francuski, i da se organizuju prdstavljanja knjige u inostranstvu", rekla je autorka.

Političari u svetu, prema njenim rečima, znaju šta se desilo u Račku, ali je važno da istinu doznaju i obični ljudi, kako bi svima bilo jasno da je SR Jugoslavija bombardovana bez ikakvog osnova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online