Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.03.2018.
15:27
www.dw.com A

Austrijska štampa: Kako sa "pametnjakovićima" Vučićem i Tačijem?

Bečki "Standard" piše o odnosima Beograda i Prištine i tekstu pod naslovom: "Opipavanje pred istorijski sporazum između Kosova i Srbije", prenosi Dojče vele.

youtube.com/Glas Naroda 007
Tači i Vučić sa Federikom Mogerini (Foto: Arhiva)

Srbi hoće podelu Kosova?

"To bi trebalo da bude istorijski sporazum, kojim se uklanjaju sva sporna pitanja između Srbije i Kosova. I trebalo bi da bude spreman za potpisivanje do kraja mandata Evropske komisije sledeće godine. Za to je nadležna komesarka EU za spoljne poslove Federika Mogerini koja je nedavno rekla da i u Beogradu i u Prištini vidi odlučnost da bi sporazum mogao biti potpisan sledeće godine", piše bečki list i nastavlja:

"Uskoro bi mogli početi i razgovori na najvišem nivou - predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija. Za proleće je planiran još jedan samit. U ranoj fazi priprema za sporazum, svaka strana pokušava da se pozicionira. Srbija je poslednjih nedelja pokušala da 'napipa' koje bi sve opcije mogle da se nađu na stolu.

Ponovo je u opticaju i ideja o promeni granica. Nju posebno sledi proruski ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. On se založio za podelu Kosova na 'srpski' i 'albanski' deo. To bi de facto značilo da bi se severno Kosovo, gde žive pretežno Srbi, otcepilo od Kosova. Ni Vučiću ta ideja kao da nije mrska i on je lobirao za to da sve mogućnosti ostanu otvorene.

I zaista, Vučić i Tači su u tesnom kontaktu i redovno telefonski razgovaraju. Podela Kosova bi jasno bila u suprotnosti sa kosovskim Ustavom, ali mnogim kosovskim Albancima večito pitanje severa Kosova ide na živce - a neki u otcepljenju Severnog Kosova vide mogućnost da se konačno otarase problema. Tako bi, doduše, propala čitava konstrukcija multietničkog Kosova.

Zato se sada umešala i nemačka vlada. 'Iza kulisa je jasno rečeno da se ne pregovara o granicama' kaže za "Standard" jedan diplomata: 'naime, postoji rizik da se dva pametnjakovića međusobno dogovore na nekom drugom koloseku'. A pod pametnjakovićima je podrazumevao Vučića i Tačija.

"Niko od Srba ne bi hteo da živi u Rusiji"

Najpre se radi o tome da Srbija uopšte omogući takav pravni sporazum. U Ustavu još uvek piše da je Kosovo deo Srbije. Iz srpske predsedničke kancelarije se može čuti da će referendum o tom pitanju biti održan onda kada građani budu spremni za to. A dotle će u Srbiji trajati takozvani interni dijalog", zaključuje "Standard".

Gido Volf (CDU), ministar Baden-Virtemberga za pravosuđe i Evropu je ovih dana sa jednom delegacijom putovao po Srbiji.

- Kada čovek vidi kako su Srbi rastrzani između Putina i EU, ne sme se gubiti vreme i mora im se dati evropska perspektiva. Razum mnogih Srba govori u prilog EU, ali srca kucaju za Putina. Kontakti su istorijski tesni: panslavizam, pravoslavlje, kultura, ćirilično pismo, uz to i naklonost prema vođama čvrste ruke. Nedavno su mi rekli kako glase rezultati ankete o najomiljenijim međunarodnim političarima: Putin je bio ispred Merkelove, ali ovde niko ne bi hteo da živi u Rusiji - objašnjava Volf.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online