Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.03.2018.
19:11
J. L. Petković - Vesti A

Srbija na liniji vatre

Polarizacija odnosa SAD i Rusije mogla bi da utiče na mnoge odluke i želje Beograda, od koga se očigledno očekuje da se opredeli. Tema je odavno izašla iz okvira diplomatskih kuloara, pominje se jasno i nedvosmisleno i udara direktno u temu briselskog dijaloga o Kosovu.

EPA
Trn u oku Amerikancima: Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

Prva poruka koju je doneo američki zvaničnik Ves Mičel jeste da će problem KiM, ali i odnos SAD prema Srbiji, biti tretiran u okviru njihovog geopolitičkog sučeljavanja sa Rusijom. To za nas nije dobro, smatra predsednik odbora za KiM Skupštine Srbije Milovan Drecun.

Kako još ocenjuje, druga poruka koju je preneo Mičel, boraveći u ponedeljak u Prištini, jeste "da će SAD nastaviti sa jednostranim pristupom problemu i da tu nema nikakvih promena".

- Rekao je da će SAD imati aktivniju ulogu na KiM naredne godine, treba sada da vidimo kako će definisati tu ulogu. Takođe je rekao da predstoji nekoliko važnih koraka na KiM, te treba videti na šta je mislio - pojasnio je Drecun.

Prva poruka Stejt departmenta svakako je u skladu sa svedočenjem komandanta snaga NATO-a u Evropi generalom Kertisom Skaparotijem pred Odborom američkog Senata za oružane snage, gde je istakao da je jačanje ruskog uticaja u Evropi najveći problem i na civilnom i na vojnom planu. Na pitanje koja je zemlja najveći problem u regiji, odgovorio je Srbija, dodavši i da Rusija koristi odnos sa čelnicima Republike Srpske za podrivanje institucija BiH.

Šta je tačno Skaparoti rekao?

Na pitanje senatora Toma Kotona, da li misli na Srbiju ili Republiku Srpsku kada govorio o ruskom uticaju, američki general Kertis Skaparoti je odgovorio:
- Rekao bih da se radi o Srbiji kao naciji, ali i o srpskom narodu na Balkanu. Postoji očigledna istorijska veza, osećanje pripadnosti. Između ostalog i zbog toga postoji i bolja mogućnost za ruski uticaj. Oni to koriste u smislu dezinformacija, uticaja na narode kao efekat narušavanja, u nekim slučajevima, recimo sa Srbijom, kada je Kosovo u pitanju ili sa trojnom vlašću u BiH. To je moja zabrinutost, i video sam jačanje toga tokom godinu i po dana mog mandata.

Izjava je očekivano izazvala burnu reakciju. Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Srđa Trifković smatra da je bilo ko drugi "dao sličnu izjavu o nekom drugom kolektivitetu, kao što je NATO general Skaparoti dao o onom srpskom, bio bi izbrisan sa javne scene".

- Skaparoti nije iskočio iz matrice američkog diskursa, nije rekao ništa što je za Vašington čudno ili neprihvatljivo - rekao je Trifković, dodavši da osim Srba u SAD postoji "još jedna nacija za koju je dozvoljeno davati kolektivističke rasističke izjave":

- To su Rusi. Ne bi vrhovni komandant NATO-a u Evropi ni slučajno dao takvu izjavu pred Spoljnopolitičkim odborom američkog Senata da nije bio siguran da će ta izjava naići na plodno tle i da će biti pozdravljena od strane establišmenta - smatra Trifković.

Advokat Goran Petronijević smatra da je izjava NATO generala "dobra za otrežnjenje mnogih koji misle da Srbija treba da uđe u NATO jer će tada ući u EU i biti jednaki sa drugima."
Oglasio se i šef medijske službe Odeljenja američke komande za Evropu major Huan Martinez i pojasnio da je general Skaparoti govorio o izazovima povezanim sa "lošim uticajem" i "manipulacijom" Rusije u Evropi, a "posebno u Srbiji i na Balkanu".

Izmakli nas kao staru vreću

- Zahvaljujući mudrim pregovorima srpskih državnih čelnika Srbija je tresnula o zemlju i oni počinju da prave javnu galamu. Ne zato što je Srbija tresnula o zemlju, nego zato što su ih Brisel i Priština izmakli kao staru vreću pa je potrebno promeniti utisak u domaćoj javnosti. Da budemo sa jednim načisto. Srpsko državno rukovodstvo na čelu sa Vučićem sve vreme je znalo šta radi: ono što su odlučili još 2012 - da predaju Kosovo Albancima za dobijanje statusa zapadnog štićenika. Ta im se formula učinila najpogodnijom za zadobijanje i očuvanje vlasti u Srbiji. U tome, mora se priznati, nisu pogrešili. U to ime potpisali su katastrofalan sporazum, koji im je dao samo jednu šansu, da ubede narod u to da ZSO Srbima na (nezavisnom) Kosovu pruža ne samo političku i pravnu autonomiju nego i direktnu finansijsku vezu sa budžetom Srbije - oglasio se profesor dr Slobodan Samardžić ispred Državotvornog pokreta Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online