Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.03.2018.
08:33
Vestionline A

Gazeta: Tači duguje pola miliona evra Džefriju Najsu

Prištinski list Gazeta ekspres objavio je da je došao u posed pisma za koje navodi da ga je britanski advokat Džefri Najs uputio kosovskoj vladi, a u kojem tvrdi da mu duguju skoro pola miliona evra za njegove profesionalne usluge.

Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj i Hašim Tači

Kako piše Gazeta, sadašnji predsednik, a bivši premijer Hašim Tači je naložio tadašnjem zameniku šefa diplomatije Petritu Selimiju da kontaktira Najsa i ponudi mu da radi za kosovsku vladu.

Najs, koji je bio tužilac Haškog tribunala u slučaju protiv Slobodana Miloševića, napustio je taj sud 2006. godine. Kasnije je za "London rivju of buks" povodom izveštaja Dika Martija i drugim navodima o trgovini organima protiv tadašnjih kosovskih lidera, uključujući i Tačija, napisao da on nije održiv.

Najs je u tom članku zaključio da ima "veoma malo ako uopšte i ima" suštine u Martijevom izvešstaju i da nema ništa što bi podržalo optužbe za vađenje organa. Najsov stav bio je razlog zbog kojeg je Tači odlučio da ga angažuje, piše Gazeta. 

Gazeta prenosi da je Najs u pismu naveo da je ponudu prihvatio i pristao na finansijske uslove koje je ponudio Selimi. Kako navodi list, on u pismu tvrdi da su posle nekog vremena prestale isplate i da je morao da potražzuje novac lično i mejlom, ali da to nije dalo rezultate.

U pismu, kako navodi Gazeta, Najs kaže da su on i njegov tim dogovorili sa Tačijem, da za kosovsku vladu pripremi materijal koji bi mogao biti korišćen u slučaju da pojedinci budu optuženi pred Specijalnim sudom za ratne zločine, a pomagao je i oko Tačijeve biografije koja je nedavno objavljena.

Uprkos svim obećanjima, tvrdi Najs, novac mu nije isplaćen i navodi da će o svemu uskoro obavestiti javnost.

Iz prepiske nije poznato koliko kosovska vlada duguje Najsu i njegovom timu, ali na osnovu podataka koje je Najs slao vladi od novembra 2015. do jula 2016, vlada treba da mu plati 327.446 evra, a njegovoj saradnici Nevenki Tromp još 162.975 evra, navodi Gazeta.

Prema navodima Gazete, Najs otkriva  da je na Tačijev zahtev pomagao piscima Tačijeve biografije, naročito kada je reč o optužbama za trgovinu organima.

Gazeta Ekspres navodi da je kontaktirala savetnika premijera Ramuša Haradinaja Avnija Arifija sa pitanjem da li je vlada odgovorila na Najsove zahteve. Arifi je odgovorio da uprkos tome što je Najs pismo uputio vladi, odgovor na to pitanje treba da da kabinet predsednika i ministarstvo spoljnih poslova.

List navodi da Tačijev kabinet nije komentarisao ugovor sa advokatima, dok iz ministarstva spoljnih poslova tvrde da nisu upoznati sa ovim pitanjem.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online