Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 04.03.2018.
17:59
Vestionline, Tanjug A

Zbog topljenja snega raste vodostaj na rekama: Vanredno u Zaječaru, Prokuplju i Doljevcu

Zbog naglog topljenja snega raste vodostaj na Velikoj Moravi i svim rekama u Pomoravlju, Resavi i Levču, a vanredna situacija proglašena je u Zaječaru, Prokuplju i Doljevcu.

Tanjug
Reke prete da poplave okolna mesta: Narasla i Velika Morava

U Doljevcu je proglašena vanredna situacija zbog izlivanja Toplice i bujičnih potoka. U nekoliko sela ugroženo je pedesetak domaćinstava. Na terenu je mehanizacija i prave se bedemi džakovima punjenim peskom.

Vanredno je i u Prokuplju gde se izlila Toplica. U naselju Guba u Prokuplju evakuisano oko 75 ljudi, prenosi RTS i dodaje da preti i izlivanje Belog i Crnog Timoka, kao i reke Timok.
Kuća nadomak centra Prokuplja srušila se nakon što je proradilo klizište usled naglog topljenja snega, pri čemu niko nije povređen, javljaju "Južne vesti".

U Zaječaru je ukinuta vanredna situacija zbog snega, ali je proglašena vanredna situacija zbog mogućnosti izlivanja Belog, Crnog i Velikog Timoka. Gradonačelnik Zaječara i načelnik Štaba za vanredne situacije u tom gradu Boško Ničić kazao je da je situacija u tom gradu alarmantna zbog naglog topljenja snega. Dodao je da svi u Zaječaru nadaju da će noć biti hladna.

- Pomoglo bi nam ukoliko bi noć bila što hladnija, a ako temperatura bude bila sve vreme iznad nule, bićemo u velikom problemu - kazao je Ničić za Tanjug.

On je dodao da se udarni talas očekuje posle 18 časova, a trenutno je Beli Timok već izašao iz svog korita kod sela Vratarica.

I na teritoriji Grada Kruševca zbog naglog porasta vodostaja proglašena je vanredna odbrana od poplava na Južnoj Moravi. Zbog izlivanja reke iz korita pod vodom je deonica regionalog puta Kruševac - Niš u Đunisu, pa se saobraća otežano.

Gradski štab za vanredne situacije organizovao je 24-časovna dežurstva nadležnih službi.
Kod Kuršumlije se izlila reka Kosanica i poplavila mlin i polje u selu Kastrat.

Zbog topljenja snega sa Jastrepca i nabujalih potoka Ribarska Reka u Kaoniku je poplavila oranice u priobalju, ali za sada domaćinstva nisu ugrožena.

Republički hidrometeorološki zavod upozorava da će od sutra, usled porasta temperature, pojačanja južnog vetra i kiše, povremeno doći do naglog topljenja snega. 

Velika Morava, kod Varvarina, od juče je porasla za 105 centimetara, kod Ćuprije 56, kod Bagrdana kod Jagodine 47 centimetara.

U Hidrometerološkom zavodu Srbije, prognoziraju dalji rast vodostaja Velike Morave celim njenim tokom.

Morava je mutna, nabujala, nosi velike količine smeća, grana, plastičnih boca. Reka Crnica kod Paraćina je porasla od juče devet centimetara, Belica kod Jagodine 26, Lugomir kod Majura (Jagodina) 60 centimetara, Resava, kod manastira Manasije kod Despotovca, sedam centimetara i kod Svilajnca 24 centimetra, navode u lokalnim Hidrološkim stanicama.

Vodostaj ovih reka će i dalje rasti, ali su procene da neće izaći iz korita, jer su lokalne samouprave poslednje tri godine dosta uradile na čišćenju vodotoka, otklanjanju uskih grla i učvršćivanju brana i nasipa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online