Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.03.2018.
00:44
Z. Marjanović - Vesti A

Obnovljen zapušteni izvor: Žeđ gasio i Karađorđe

Prema istorijskim zapisima, ali i prema sećanju najstarijih žitelja topolskog kraja, pored džada u oplenačkom kraju bilo je na stotine izvora i česama sa hladnom vodom kojom su i meštani i putnici gasili žeđ i često se prema njima određivalo koliko je putnik, najčešće konjanik, odmakao na svom putu idući od jednog do drugog izvora.

Z. Marjanović
Pola godine radio: Nemanja Janković

Pre više od 200 godina na glasu po hladnoj i pitkoj vodi bio je i Savin izvor sa česmom u selu Mitrovčić koje se nalazi na putu od Topole prema Aranđelovcu pored kojeg je često zastajao i gasio žeđ vožd Karađorđe sa svojim ustanicima.

- Voda nije dobila ime po Svetom Savi, kako su izvori obično dobijali nazive, već po nekom meštaninu Savi na čijem se imanju pojavio izvor čiste pitke vode, a nakon toga je sa svoje trinaestoro dece ozidao i česmu. Voda je bila na glasu, a sa česme je Sava zalivao i svoje bašte i tako prehranjivao brojnu čeljad, ali vremena su se promenila. Od Savine porodice više nema nikog, a i česma je doživela tužnu sudbinu jer je vremenom postala pravo smetlište jer su i putnici za sobom ostavljali mnogo otpada zbog čega su ljudi počeli da izbegavaju česmu i ona je bila potpuno zapuštena i prepuštena zaboravu - kažu za "Vesti" meštani Mitrovčića.

U planu sadnja cveća

Ostalo je još da oko česme posadim cveće i da postavim korpe za odlaganje smeća i time će moj posao biti definitivno završen - ističe Nemanja koji je vratio stari sjaj i slavu Savine česme pored koje posle mnogo vremena ponovo svraćaju i slučajni prolaznici i namernici.

Za mnoge je voda sa Savinog izvora bila zauvek izgubljena, ali ne i za mladog Nemanju Jankovića iz ovog sela koji je, shvatajući da je naše vreme, zapravo, vreme borbe za vodu, odlučio da povrati nekadašnje dobro ime vode sa izvora i česme stare preko dva veka.

Z. Marjanović

- Još od detinjstva sam imao želju da izvoru i česmi povratim dobro ime, ali tek pre nekoliko godina, onda kada su počele velike suše i u našim krajevima i kada su počeli da presušuju izvori, bio sam spreman da otpočnem čišćenje izvora. Poslove oko uređenja izvora i česme sam počeo pre četiri godine i to sam jer moje komšije i nisu imale baš poverenje u to što radim, ali vremenom se i to promenilo. Danima sam sakupljao otpad, u tome mi je pomoglo nekoliko mojih drugara, a onda, kada je rezultat bio već vidljiv, uključila se i mesna zajednica tako što su mi obezbedili betonske propusne cevi i skip koji je odradio veliki deo posla. I tako, posle skoro pola decenije rada uradio sam izvor, dezinfikovao sam rezervoar za vodu, uredio česmu i posao polako privodim kraju - objašnjava mladi Nemanja koji ima želju da ono što on radi bude primer i drugim mladim ljudima u Srbiji ubeđen da će voda u budućnosti predstaavljati pravo blago.
Posao koji je uradio Nemanja Janković bio je težak, ali na kraju je ostalo da dobije i pravu naučnu potvrdu da je bio u pravu kada je rešio da vrati život Savinoj česmi.

- Na kraju, a od toga sam najviše strepeo, vodu sa česme sam poslao na hemijsku analizu koja je pokazala da je voda sa ovog izvora po sastavu i kvalitetu u rangu voda koje se flaširaju i prodaju u prodavnicama u Srbiji. Kada sam pročitao analizu bio sam presrećan jer je to parče papira značilo da moj trud nije bio uzaludan.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online