Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.02.2018.
11:37
M. Đorđević - Vesti A

Kad sveci kažnjavaju

Da bi opstali u Hrvatskoj, srpski graničari su se udruživali u opštinu i tu sami razrezivali svima jednaka prava i dužnosti. Najviše se udruživalo u gradnji mlinova od kojih su zarađivali svi ortaci u ovim poduhvatima. Svaki je morao dati građu, i što god je potrebno, a onda se dogovore i razrežu priloge da se učvrsti brana, načini badanj, i nabavi mlinsko kamenje. Bilo je i mlinova na ujam, procenat od samlevene pšenice, svedočio je ugledni hrvatski Srbin Nikola Begović. "Oni imaju svoga gospodara, pa ovaj uzimlje svoj ujam i ušur."

pixabay.com

Ortački vlasnici mlinova zvali su se poredovnici. Nisu imali nikakvu pomoć od vlasti, niti su oni ikada vlasti zvali u pomoć. Njihov starešina, prvi među jednakima, postajao je onaj ko je najviše doprinosio mlinu. Pozivao je druge kada je nešto trebalo da se nabavlja i popravlja, pa kaže: "Ajmo na mlin." Na mlin se išlo i na svete dane, a kada se moralo, i u nedelju. Mlin je dobijao ime prema imanju na kome je, na primer Vučetića mlin.

Nemarnog "općinara", tj. člana srpske zadruge, ostali bi kažnjavali, uzimajući mu mlečni kotao, verige, sekiru i bradvu, pa to prodaju, a novac stavljaju u opštinsku kasu. Ako se ni od toga ne bi popravio, na kraju mu se oduzimalo deoničarsko pravo, pa se davalo drugom i boljem.

U dobrovoljne zadružne poslove išla je i moba, pomoć u poljskim i drugim domaćim radovima. Nju je sakupljao svako ko nije imao dovoljno radne snage u svojoj kući, a tražilo se među rodbinom, komšijama i prijateljima. Na takav rad kupili su ljude i srpski sveštenici, da im se imanja uzoru, požanju, seno osuši i sveže. Na mobi niko ne traži nadnicu, a domaćin daje hranu i piće. Na mobe se kupe i u crkvene praznike, ali ne na sve.

Bez velike nužde ne kupi se moba na Malu Gospu i na Krstovdan, dok na tzv. ognjevite dane neće niko raditi ni sebi ni drugom jer se, kako navodi Begović, "mnogo primera znaju da je grom udario i zapalio onog ko je na te dane žito sadijevao". Ovi opasni, ognjeviti dani pripadali su svecima-gospodarima prirodnih pojava, a slavili su se tokom jula i avgusta. To su Prokopije, Ognjena Marija, Ilija i Pantelija. Nesreće i povrede tela za koje se veruje da su nastale zbog kršenja zabrane rada na ove svece nazivale su se "uvraz" ili "uvrazda".

POVEZANE VESTI

RIZNICA Loj kao začin
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online