Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.02.2018.
00:44
J. L. Petković - Vesti A

Svi da stanemo pod jedan barjak

Politika Srbije mora da odustane od koloseka konačnog statusa i pređe na kolosek rešavanja. To ne znači zamrznuti konflikt, nego proces u kome bi trebalo ojačati srpski narod ekonomski, socijalno i politički.

Tanjug
Očuvati stub srpstva: Patrijarh Irinej

Neophodno je voditi državnu, a ne stranačku politiku. Sa patrijarhom Irinejom smo razovarali i o ubistvu Olivera Ivanovića i podvukli da je država morala da ga zaštiti kao čoveka s ogromnom ulogom, vizionara koji je potreban Srbiji i srpskom narodu.

Za razliku od vlasti, patrijarh i Srbi sa Kim govore istom jezikom, što je za nas izuzetno važno, prenosi "Vestima" utiske sa nedavnog susreta sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve Irinejem Momčilo Trajković iz Srpskog nacionalnog foruma (SNF) iz Gračanice.

Nepravda prema Oliveru

- Patrijarhu smo preneli da je najbolja zaštita za Olivera Ivanovića bila da je podržan da postane gradonačelnik Severne Mitrovice. Danas bi Srbija na severu imala jakog gradonačelnika, jak stub, a ne takvog čoveka u Aleji velikana. To je bio način da se on zaštiti, a ne da se anatemiše i bude postavljen kao meta, koga može ubiti svako jer je predstavljen kao najveći izdajnik. To je velika nepravda prema tom čoveku - kaže Momčilo Trajković.

- Patrijarh smatra da je nacionalna, državna, vanstranačka politika, put kojim bi trebalo da idemo. Podržao je naše zalaganje za stvaranje autentične srpsko-kosovsko-metohijske politike koja bi trebalo da bude stub srpstva na KiM. Pričali smo i o stanju kod Srba, o podelama koje se moraju prevazići, iznalaženju načina da se zaustavi prodaja imanja i odlazak naroda. Složili smo se i da međunarodno obavezujući pravi sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa s Prištinom koji se očekuje da potpiše predsednik Aleksandar Vučić, a koji bi eventualno vodio ka nezavisnosti Kosova, neprihvatljiv za nas. To nije mišljenje samo SNF, već i Srba na KiM koji se danas ponašaju kao slepe sluge politike SNS-a. Konačno rešenje za Kosovo danas, koje bi bilo na štetu Srba i Srbije, značilo bi otvaranje mogućnosti albanskoj strani da nastavi s traženjem rešenja u stvaranju velikoalbanskog nacionalnoh koncepta - kaže Trajković.

Profesor dr Aleksandar Ćorac dodaje da su se u razgovoru sa patrijarhom posebno dotakli i situacije na severu Kosova.

- Izneli smo naše strahove, zebnje i saznanja koja ih potkrepljuju da je nakon ubistva Olivera Ivanovića situacija još gora, da značajan broj ljudi razmišlja da se seli. Čak i oni koji nikada nisu razmišljali da odu, napravili su prve korake. Sa patrijarhom smo zajedno konstatovali da nam je Kosovo besmisleno bez Srba na njemu. Složili smo se oko toga da nas je na Kosovu šaka jada, malo i za stvare koje bi trebalo da rešimo, a još kad se podelimo po partijskim barjacima kako su neki pozivali, to je besmisleno i u nekim segmentima i suludo. Mi imamo samo jedan barjak, a to je barjak Srbije - kaže Ćorac.

Profesor Živorad Lazić osvrnuo se na situaciju na centralnom Kosovu, ocenjujući da se zvanična državna politika mora drastično promeniti ukoliko se žele pozitivne promene.

- Deviza Albanaca je "teritorija, teritorija i teritorija", a deviza preostalih Srba je "vlast, vlast i samo vlast". U sukobu te dve koncepcije, mi svakodnevno i drastično gubimo teritoriju, a kod srpskog naroda se stavara osećaj da su naša vlast i naša država nezinteresovani za KiM, što rezultira drastičnom prodajom imanja. Gračanica, od dolaska Srpske liste, u prethodnom mandatu predsednika opštine, u priličnoj meri je albanizovana. Nacionalna struktura se menja svakodnevno - zaključuje Lazić.

Oči u oči sa Đurićem 7. marta

Srpski nacionalni forum je osnovan 2014. i jedina je aktivna nevladina orgnizacija koja na ovaj način okuplja intelektualne elite kosovskih Srba. Kroz brojna saopštenja i na okruglim stavovima, predlagali su rešanja za probleme srpskog naroda na Kosmetu.

Međutim, šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić nikada nije imao vrema da se sa predstavnicima organizacije koja okuplja i profesora i naučnike, sretne. Takav sastanak upriličen je za 7. mart, kada će po prvi put sa predstavnicima SNF-a razgovarati i članovi Srpske liste.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online