Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.02.2018.
00:17
Vestionline, Tanjug A

"Može da dođe ko god hoće, priznanje Kosova neće dobiti"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je spreman da povuče svoj potpis sa Briselskog sporazuma ukoliko ne bude formirana Zajednica srpskih opština na Kosovu.

Tanjug/AP
Bez ZSO nema ni Briselskog sporazuma: Ivica Dačić

- Ja sam potpisao Briselski sporazum. Nikada ga ne bismo potpisali da u njemu glavna stvar nije bila ZSO. Ako je prošlo pet godina od potpisivanja i od toga nema nista, postavljam pitanje čemu onda dogovoranje - rekao je Dačić u emisiji "Chirilica" na TV Hepi.

On je naveo da je danas čuo i novu varijantu - da će ZSO biti deo paketa "pravno-obavezujućeg sporazuma".

- To je vrhunski bezobrazluk... Šta znači ta formulacija? To niko živi ne zna. Tumačenje da to treba da sadrži nezavisnost Kosova je apsolutno neprihvatljivo za nas. To nije deo uslova pod kojima smo potpisali tada Briselski sporazum - istakao je Dačić. 

Prema njegovim rečima, to što predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazuje zelju sa kompromisom ne znači da je to naša slabost. 

- On jasno treba da kaže EU šta mi hoćemo i dokle mozemo da idemo... Može ovde da dođe ko god hoće, priznanje nezavisnog Kosova od nas dobiti neće. Ne postoji Srbin koji bi to potpisao - rekao je Dačić, istakavši da Srbija ima čistu poziciju i da treba da je jasno predoči svima.

Objašnjavajući šta je mislio kada je rekao da Srbija neće zbog EU izvršiti harakiri, Dačić je naveo da nije pri tom govorio o sebi, već o "istorijskom harakiriju" srpskog naroda i države jer nas, kako je naveo, iz EU "samo nagovaraju". 

- U svim izjavama koje idu ka nama, uvek se govori o tome da Srbija treba da postigne pravno-obavezujući sporazum odnosno da reši problem Kosova pre nego što uđe u EU. S druge strane, Kosovu ne govore to. Što Prištini ne kažu da treba da postigne istorijski sporazum s Beogradom? - ukazao je on.

Postavio je i pitanje zašto predstavnici EU ne odu u Madrid "pa da njima kažu da ne mogu da koriste evropske fondove dok ne reše problem Katalonije". Takođe, podsetio je da su Slovenija i Hrvatska postale članice Unije, a da prethodno nisu rešile svoj pogranični spor, koji i dan danas imaju.

- To su dvostruki standardi. Da li u EU misle da je naš narod toliko sada oduševljen time što smo dobili tu šargarepu, a ona je i dalje negde daleko... - rekao je Dačić. 

Kosovo, ukazao je on, nije zaokružilo nezavisnost i nikada neće postati članica UN, a predloge koji se čuju iz Prištine da sada Beograd treba da kaže Rusiji da Kosovo pusti u UN, ocenio je kao "ponižavajuće i uvredljive".

Srbija, ukazao je Dačić, treba da vodi razumnu politiku i da zadrži hladnu glavu. 

- Bilo bi me sramota da sada posle svega sto smo postigli, sutra treba da zemljama koje nisu priznale nezavisnost Kosova kažemo - izvinite, ali smo ipak priznali Kosovo - zaključio je šef srpske diplomatije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online