Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.02.2018.
19:42
Vestionline, Tanjug A

Junker: Nisam tu da držim lekcije Srbiji i neću od Dačića tražiti harakiri

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je večeras da je Srbija zemlja kandidat za članstvo koja je najviše napredovala u pristupu EU.

Tanjug
Zajednička konferencija za novinare: Žan Klod Junker i Aleksandar Vučić

On je naglasio da datum pristupa prevashodno zavisi od Srbije, a na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, poručio da nije došao u Beograd kako bi držao lekcije Srbiji. 

- Srbiji nisu potrebne lekcije i Srbija zna kuda treba da ide i koji je put u budućnost. EU nije ekonomski konglomerat, to je zajednica koja se stara za dobrobit građana, a to je pre svega zajednica vrednosti - rekao je Junker i dodao da EU želi da "ima" dobru saradnju sa prijateljima u Srbiji. 

On je govorio povodom pitanja upućenog predsedniku Vučiću da li se slaže sa ministrom Ivicom Dačićem da nećemo zbog EU izvršiti harakiti, i primetio:

- Mi nećemo tražiti od ministra inostranih poslova da izvrši harakiri. Mi želimo da imamo dobru saradnju sa prijateljima iz Srbije - poručio je Junker.

Prošlost postoji, ali...

Istakao je da prošlost postoji, ali da moramo izvući pouke iz nje.

- Srbija i EU će zajedno imati tolike prilike za razvoj. Državnici prolaze, ali narodi ostaju - rekao je predsednik Evropske komisije. 

Predsednik Evropske komisije poručio je i da EU ne može da prihvati u svoje članstvo zemlje koje nisu međusobno rešile teritorijalne sporove i naglasio da je na Beogradu i Prištini da odrede kakvog karaktera će biti traženi pravno obavezujući sporazum. 

Junker je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je, nakon razgovora sa srpskim predsednikom optimista kada je reč o putu Srbije u EU.

- Moje ubeđenje je da ne možemo prihvatiti u EU zemlje koje nisu međusobno rešile teritrorijalne sporove. Ne možemo da uvozimo bilateralne sporove. Važno je da ti sporovi budu rešeni pre ulaska u EU, jer želimo da zemljama Balkana pružimo stabilnost, a ne uvezemo nestabilnost - objasnio je on. 

Obavezujući sporazum sa Prištinom

Kazao je da EU želi da se normalizuju odnosi Beograda i Prištine pravno obavezujućim sporazumom. 

- Nije na nama da kažemo koji će biti karakter sporazuma, već je na Beogradu i Prištini da odrede kako će on izgledati - istakaoje predsednik EK.

On je naglasio da je nakon današnjeg sastanka sa predsednikom Vučićem smiren kada je reč o putu kojim Srbija ide. Junker je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, rekao da je u Beograd doputovao ne "u inspekciju i prikupljanje informacija", već radi razgovora. 

- U Briselu puno govorimo o Srbiji. Želeo sam da razgovaram sa Srbima i Srbijom direktno. Lako je razgovarati o drugima, a da ne čujete njih. Ovo nije poseta inspekcije,  već otvorenog razgovora - naglasio je Vučić. 

Kazao je da se radi o poseti posle usvajanja strategije o Zapadnom Balkanu, i nekoliko meseci pre planiranog Samita u Bugarskoj.

- Sve to pokazuje koliko smatramo da su odnosi sa Zapadnim Balkanom od prioritetnog značaja za nas. Oduvek sam smatrao da Zapadni Balkan i Srbija moraju biti deo EU, jer bez njih nije kompletna Unija. EU nije eksluzivno vlasništvo sadašnjih država članica, već i druge zemlje mogu da pristupe - naglasio je on. 

Tanjug
2025. nije obećanje, već perspektiva: Žan Klod Junker

Datum zavisi od Srbije

Strategija, prema njegovim rečima, sadrži instrumente koji treba da pomognu u ubrzanju puta Srbije u EU.

- Proces pristupanja i integrisanja u evropske institucije temelji se na zaslugama svakog kandidata. Razgovaraćemo sa svakom zemljom kandidatom i oceniti napredak koji je postignut od strane svake države - objasnio je Junker dodajući da je Srbija među zemlajma kandidatima koja je najviše uradila. 

Kada je reč o datumu pristupanja Srbije EU, ukazao je, da ne zavisi od EU, već od same Srbije kada će pristupiti. 

- Znam da ima veliki broj ljudi koji govore o datumu 2025. Želim da budem jasan, to nije obećanje, već perspektiva, indikativni datum, ohrabrenje jer zemlja koja želi da postane članica, nakon što uloži velike napore, zaslužuje da bude ohrabrena na tom putu - ukazao je on. 

Rekao je da je Srbija pokrenula određen broj reformi, od kojih su neke bile bolne, i koje zaslužuju poštovanje i divljenje, ali ima još reformi koje moraju biti sprovedene u oblasti vladavine prava i osnovnih prava. 

- Potrebno je vreme za sprovođenje suštinskih reformi, kako bi bile ukorenjene u naša društva i živote. Srbija će čim ispuni uslove postati članica EU - naglasio je Junker koji je rekao da voli da poseti Beograd, u kojem je do sada boravio samo jednom, a najavio i da će uskoro doći i treći put. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online