Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.02.2018.
12:20
Vestionline, Tanjug A

"Zašto nema zakona? Pitajte premijerku!"

Srbija je spremna za Zakon o rodnoj ravnopravnosti i nema razloga da se on što pre ne nađe u parlamentu, kaže potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović. Ona je dodala da ne zna šta koči donošenje tog zakona, i poručila da je to pitanje na koje treba da odgovori premijerka Ana Brnabić.

Tanjug
Pitajte Anu

Mihajlovićeva smatra da svi u Vlade Srbije treba da donose odluke bez obzira da li se neke od tih odluka sviđaju ili ne sviđaju drugim članovima vlade.

- Ne vidim nijedan razlog da se čeka kraj godine. Zakon je važan zbog poglavlja 23, ali je takođe važan i za Srbiju, ne samo sa žene već i za muškarce - rekla je Mihajlović na seminaru "Žene u politici - rodno ravnopravne ili ne".

Zakon o rodnoj ravnopravnosti ne donosi ništa "preko noći", već se sve dešava postepeno u nekom periodu u kojem žene treba da dolaze na mesta gde se odlučuje.

- Žene moraju da budu na mestima gde se donose odluke i raspoređuje novac po oblastima. Nije dovoljno da ih vidite kao gradonačelnice, pomoćnice ministara - primetila je Mihajlovićeva, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Kako je rekla, Zakon o rodnoj ravnopravnosti potreban je "običnoj ženi" kako bi u budućnosti imala bolje uslove da radi i doprinosi društvu.

Srbija pripremila najviše projekata

Infrastrukturni projekti su prioritet na današnjem Investicionom samitu u Londonu, a mininistarka građevinarstva, saobraćaja i infrastukture Zorana Mihajlović kaže da je Srbija od svih zemalja pripremila najviše konkretnih projekata.

Jedan od konkretnih projekata, kako je rekla, je modernizicija pruge Niš-Dimitrovgrad, koji će Srbiju koštati oko 260 miliona evra.

Čadež u Londonu predstavlja platformu za investitore u regionu

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež predstaviće sutra u Londonu, na Investicionom samitu Evropske banke za obnovu i razvoj posvećenom Zapadnom Balkanu, on-line regionalnu platformu namenjenu investitorima zainteresovanim za ulaganje u regionu.Pročitaj još

- U budžetu smo izdvojili oko 200 miliona za put Niš-Merdare-Priština, tzv. Auto-put Mira, a to je važno i za naše ljude na Kosovu - istakla je ministarka građevine.

Podseća da Srbija sa svakom od zemalja u regionu radi na povezivanju i to železnicom sa Zagrebom, auto-putem sa Sarajevom.

- Srbija vodi ozbiljnu politiku i nemamo problem sa novcem. Za Niš-Merdare-Priština je završena projektna dokumentacija. Srbija je jedina zemlja od svih zemalja jugoistočne Evrope koja je pripremila projekte i obezbedila novac - naglašava ministarka.

Srbija prepoznata kao zemlja lider

Govoreći o poseti Žan Klod Junkera potpredsednica Vlade ukazuje da je Srbija u Strategiji proširenja EU prepoznata kao zemlja lider.

- Put u EU je dvosmerni proces - Srbija radi sa EU i obrnuto. Dosta toga je na nama da uradimo, a pre svega da se povezujemo - napomenula je Mihajlovićeva.

Upitana za Zakon o rodnoj ravnopravnosti i položaju žena, Mihajlovićeva je naglasila da je to deo evropskih standarda.

- U odnosu na to kakav je položaj žena, gleda se koliko se zemlja razvija i koliko je moderna. Mi smo u prethodnom periodu podigli uslove za žene preduzetnice, usvojili smo Zakon koji sprecava nasilje. Kad poredite Srbiju sa zemljama EU, osim u ženskom preduzetništu, imamo bolje parametre nego neke zemlje Unije - zaključila je ministarka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online