Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.02.2018.
10:41
Vestionline A

Patrijarh dočekao Lavrova, Dodika i Vučića, pokazao im veličanstveni mozaik

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik stigli su u Hram svetog Save na Vračaru, gde prisustvuju prezentaciji mozaika kupole Hrama Svetog Save u Beogradu.

Tanjug
Ivica Dačić, Milorad Dodik, Sergej Lavrov, Aleksandar Vučić, patrijarh Irinej

Visokog gosta iz Moskve i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u porti vračarske svetinje dočekao je patrijarh srpski Irinej sa više vladika i sveštenstvom Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. Poglavar SPC tokom obilaska Hrama upoznaće ministra Lavrova sa dosadašnjim rezultatima postavljanja mozaika i predstaviti mu plan budućih radova.

Ispred Hrama okupljen je veliki broj građana, a ceremoniji prisustvuje više od 200 ljudi koji su na mesto prezentacije mogli da uđu samo sa pozivnicama i nakon detaljne kontrole na ulazu u Hram.

- Njegova svetost preneće Lavrovu zahvalnost za sve što su ruska država i kompanija "Gaspromnjeft" učinili za Hram. Reč je o veoma važnoj poseti koja će učvrstiti saradnju naših naroda, država i crkava - kažu u Patrijaršiji SPC.

Pripreme pred posetu Hramu trajale su celo pre podne, od usisavanja tepiha, do uvežbavanja hora koji će pevati ovom prilikom. Od poznatih tu su Dejan Tomašević i Merima Njegomir, a program će voditi glumac Miloš Biković i to na ruskom.

Inače, Hram je za ovu priliku posebno dekorisan velikim digitalnim panoom sa likom Svetog Save, dok su skele, koje su postavljene zbog radova, obojene u boje srpske i ruske zastave.

Planirano je da se na ceremoniji prisutnima obrate patrijarh srpski Irinej, Vučić, Lavrov i generalni direktor kompanije "Gaspromnjeft" Aleksandar Đukov, kao i ruski mitropolit volokolamski Ilarion.

Lavrov, koji je sinoć doputovao u Beograd, posetio je danas sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem spomenik sovjetskom vojniku u okviru Memorijalnog kompleksa oslobodiocima Beograda i ruskom diplomati Nikolaju Hartvigu.

Garda Vojske Srbije svirala je himne Rusije i Srbije, a prilikom polaganja venca trubom je izvedena melodija pesme "Tamo daleko".

Tokom dana predviđen je i sastanak Lavrova sa premijerom Srbije Anom Brnabić, a u podne u Palati "Srbija" sastanak delegacija Srbije i Rusije koje predvode Dačić i Lavrov, posle čega će se njih dvojica obratiti medijima.

Potom je u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu, predviđeno zajedničko izlaganje Lavrova i Dačića, kao i uručenje Ordena prijateljstva Dačiću u Ambasadi Rusije u Beogradu.

Mozaik na kupoli Hrama Svetog Save završen je i na visini od 65 metara predstavlja Hrista u činu vaznesenja na nebo. Reč je o jednom od najvećih projekata mozaičkog ukrašavanja u svetu.

Ukras, težak 40 tona, sačinjen je u Moskvi, pravljen godinu dana, a onda potom prevezen u Beograd. Delo je devedeset ruskih umetnika predvođenih čuvenim Nikolajem Muhinom.

Izradu je finansirala ruska firma "Gaspromnjeft" sa četiri miliona evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online