Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.02.2018.
23:24
Vestionline, Tanjug A

"Pahor će da ubedi Španiju? A Gabrijel..."

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upitao je večeras kako slovenački predsednik Borut Pahor želi da ubedi preostale članice EU da priznaju jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova, kada nam je Španija sve veći saveznik, a što se razgovora sa nemačkim vicekancelarom Zigmarom Gabrijelom tiče preneo je da Nemačka želi da Srbija pronađe sporazum sa Albancima i da im je svejedno da li je to forma priznanja ili nije.

Tanjug
Samo ozbiljna rešenja za Kosmet: Aleksandar Vučić

On je, u emisiji "Ćirilica", kazao da Srbija ima odlične odnose sa Slovenijom, ali ukazao i da posle Slovenaca u toj zemlju najveću zajednicu predstavljaju Srbi. 

- Srbi su najveća zajednica posle Slovenaca, a nemaju pravo da budu nacionalna manjina i to u EU - istakao je Vučić.

Ukazao je da postoji mnogo različitih pogleda i u tim okvirima moramo da tražimo kompromis, i sa sobom razgovaramo i rešimo šta je to što je važno za budućnost Srbije. 

- Ako se Španija tako ponaša, što se Pahor tako ponaša. Sada će on da ubedi da Španija prizna nezavisnost Kosova - primetio je on. 

Za Srbiju, kako je podvukao, važan je evropski put, važno je očuvanje prijateljstva sa Rusijom i Kinom. 

- Mislim da je teško da možemo da ostvarimo interese na Kosovu, ali moramo da pokušamo, jer je to važno za našu decu - kazao je Vučić. 

On je kazao da, računajući na to da imamo Rusiju i Kinu kao saveznika, Španija postaje sve veći saveznik i nigde neće da ide gde se pojavi Kosovo, što stvara sada njima probleme. 

Preneo je da je sa nemačkim vicekancelarom Zigmarom Gabrijelom imao iskren razgovor. 

- Gabrijel je rekao da nema razgovora i da je završeno sve oko teritorije Kosova, da je to nezavisna država. Ja sam mu kazao: ''kako ste razgovarali pre deset godina o tome, a sada ne možete na istu temu''. Na to mi je rekao da nemačka ima svoje interese i drugačije gledamo na prošlost, ali da dobro razume kako je biti u srpskim cipelama - naveo je Vučić. 

Istakao je da Gabrijel traži da Srbija pronađe sporazum sa Albancima, i da mu je svejedno da li je to forma priznanja ili ne. 

O Kosovu krajem aprila

- O rešenju za Kosovo reći ću šta mislim krajem aprila - poručio je još predsednik Srbije Aleksandar Vučić, primetivši da su ideje koje se ponovo pojavljuju poslednjih dana - o podeli i sličnim modelima - neozbiljne, a da mi treba da idemo sa ozbiljnim ciljevima. 

- I ja ću to da objavim krajem aprila, jer mislim da treba da imamo ideje i pozitivan pravac u rešavanju tog pitanja - rekao je Vučić gostujuići na Hepi TV. 

Kako je rekao, on je vise takvih papira, koji su nudili rešenja, pocepao do sada. 

- Više različitih papira sam do sada pocepao - a iza svih tih "novih" predloga, kako je rekao, krije se pokušaj da svi kažu "Vučić je dovoljno jak, ume da trpi kritiku, napade, ajde da ga nateramo da to ne bas formalno, ali da nekako prizna, a mi ćemo da vidimo šta možemo da damo Srbiji, ali neka zaborave na Kosovo". 

- A ja, kad god sam dobio takav neki papir, a obično je to uz tekst - nemoj da se ljutis, ali evo sta predlažemo, svaki takav papir sam pocepao... Znate koliko sam ih pocepao - rekao je Vučić. 

Upitan ko to radi, rekao je ceo svet, aludirajuići da je to zapadni svet, koji je priznao Kosovo, ali, kako je primetio, "mi moramo da budemo ti koji ćemo da razmisljamo i da idemo samo s obziljnim ciljevima, a ja ću to da govorim krajem aprila". 

O Raminoj izjavi

Osvrnuo se i na izjavu albanskog predsednika Edija Ramu koji je tražio da Albanija i Kosovo imaju jednog predsednika, rekavši da to gotovo niko iz Prištine nije osudio. 
- Oni gube živce, jer vide poštenu poziciju Srbije. Ponosan sam na to što su građani Srbije omogućili da imam poštenu poziciju, da čvrsto štitim naše interese, a da smo uvek spremni na kompromis. Na drugoj strani Albanci neće da razgovarali, žele Veliku Albaniju. Mi ne želimo Veliku Srbiju već samo da sačuvamo identitet Srba, da imamo bezbednost za Srbe i u Hrvatskoj i Sloveniji, a ne treba nam deo ni slovenačke ni hrvatske teritorije. Nama je samo važno da Srbi budu bezbedni, da imaju pravo da koriste svoje pismo, sačuvaju prezime i vole svoju Srbiju - kazao je Vučić. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online