Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.02.2018.
20:56
Vestionline, Tanjug A

Vučić: Pozvao sam senatora da zamoli Albance za...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je večeras novinarima da je od američkog senatora Rona Džonsona tražio da pomogne u stabilizaciji regiona, time što će zamoliti kosovske Albance da budu spremni za istinska rešenja, koja znače kompriomis.

Tanjug
Po pitanju odnosa sa Prištinom imaju različite stavove: Ron Džonson i Aelksandar Vučić

Razgovor s američkim senatorom bio je sadržajan, sveobuhvatan i iskren, rekao je predsednik Srbije, te dodao da su razgovarali o četiri teme - bilateralnim odnosima, stanju u regionu, odnosima Beograda i Prištine i podršci Srbiji na putu ka EU.  

- Po pitanju odnosa s Pristinom imamo različite stavove - primetio je Vučić te dodao: 

"SAD su priznale jednostrano proklamovanu nezavinost, razgovarali smo o tome, a naše je nadanje, na desetu godisnjicu proglašenja, da se stvari reše kompromisom".

- Srbija je za to spremna, ali za kompromis je potrebno dvoje i on ne može biti takav da jedna strana bude zadovoljna a druga nezadovoljna - istakao je predsednik Srbije.

Preneo je da je sa Džonsonom razgovarao i o podršci SAD evropskom putu Srbije, za koji je dobio snažnu podršku Vašingtona. 

Ključno pitanje je kako će se rešiti odnos Beograda i Prištine.

Ukazao je da će Džonson sutra boraviti u Prištini, podsećajući da SAD imaju snažan uticaj na ono što Albanci zovu stvaranje kosovske nezavisnosti.

Vučić je od američkog senatora tražio da pomogne u stabilizaciji regiona, time što će zamoliti kosovske Albance da budu spremni za istinska rešenja, koja znače kompriomis.

- Kompromis ne može da postoji ako je jedna strana apsolutno zadovoljna, a druga nezadovoljna. Otvoreni smo za razgovore. Ne istrčavamo se u javnosti šta je moguće, a šta nije, šta se sme, a šta ne sme. Nije nam to potrebno za unutrašnje političke prilike. Za naš narod je važno da donesemo rešenje dobro za našu decu i budućnost, da Srbija ne bude ponižena, niti sa manjim psostovanjem u odnosu na ono koje ima danas - objasnio je Vučić.

Senatoru je zahvalio na poseti i podsetio da on ovde nije prvi put, te da je rec o čoveku koji je uticajan i iskreno se zalaže za još bolje odnose dve zemlje. 

Vučih je na pres konferenciji nakon razgovora podsetio i da se za nekoliko meseci navršava sto godina od kako je u znak savezništva ispred Bele kuće  podignuta srpska zastava, te ponovio poziv od prosle godine americkom predsednikju da poseti Srbiju, uz nadu da će to biti u ovoj godini, ukoliko Donald Tramp bude za to imao priliku i vreme. 

Bilateralni odnosi, rekao je Vučić, razvijau se na politickom i ekonomskom planu, gde je trgovisnka razmena dostigla 560 miliona dolara, ali gde, kako je primetio, ima prostora za dalji rast, koji Vučić, kako je rekao, i očekuje. 

- Očekujemo i veći dolazak americkih investitora - rekao je srpski predsednik. 

Tema odnosa u regionu apsolvirana je tako što je Vučić obavestio Džonsona o tome da je pre nekoliko dana bio u Hrvatskoj, te da u utorak očekuje dolazak predstavnilka nestalih iz Hrvatske kao i nacionalne manjine Hrvata u Srbiji a sve s ciljem da se počnu rešsavati konkretni problemi građana, a ne da se sve zavrsi s dva dana zvanične posete u buikom koju je ta poseta proizvela. 

- Uradićemo sve da ispunimo ono što smo govorili u Zagrebu, a da to ne bude predstava za javnost - poručio je. 

U BiH, dodao je, poštujem, o teritorijalni integritet, ali isto to i u RS, bez ikakvih pretrenzija da ugrožavamo teritorijalni integritet bilo koga u regionu. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online