Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.02.2018.
17:07
Vestionline, Tanjug A

GIK: Proglašene 24 liste - konačan broj

Gradska izborna komisija proglasila je 24 liste od ukupno 25 predatih za beogradske izbore 4. marta, izjavio je danas predsednik GIK-a Zoran Lukić. On je istakao na konferenciji za medije da je to konačan broj lista i da će se na zbirnoj listi nalaziti 24 proglašene liste.

Tanjug
Birači će na izborima moći da glasaju na 1.185 biračkih mesta: Članovi GIK

Jedino nije proglašena lista Novog komunističkog pokreta Jugoslavije, a Lukić je objasnio da nisu bili ispunjeni minimalni zakonski uslovi za njeno proglašenje.

Kako je istakao Lukić, GIK je sprovela sve tehničke pripreme u skladu sa zakonom i predviđenim rokovima za beogradske izbore. Rok za predaju lista je istekao u ponoć - petak na subotu. Konačnu izbornu listu za predstojeće beogradske izbore GIK treba da utvrdi do 21. februara u ponoć, odnosno 10 dana pre dana održavanja izbora, koji su raspisani za 4. mart.

Pročitajte još:

wikipedia.org/Assembly of the City of Belgrade

A kada bi u nedelju bili održani izbori u Beogradu...

Dube na glavi za glasove

Šamaranje po spisku birača

- Zvanično, mi smo dužni do 21. februara da utvrdimo zbirnu izbornu listu na kojoj će biti 24 proglašene izborne liste - rekao je Lukić novinarima.

Utvrđeno je da je upisano ukupno 1.606.693 birača, kao i broj birača na svakom biračkom mestu za područje grada Beograd.

Kako je rekao, izborna lista (broj 22) "Ljubiša Preletačević Beli - Zato što volimo Belovgrad" je proglašena jer je ispunjavala sve formalne uslove za proglašenje.

Na pitanje novinara o spornim izbornim listama, Lukić kaže - "Šta je mera zablude i dokle može da se razgovara nekoj o zabludi... Mi smo imali primer izborne liste broj 1 i izborne liste Belog, Zato što volimo Beograd i Zato što volimo Belovgrad. Stav većine u GIK-u je da takav naziv koji je dosta sličan ne može dovesti nikog u zabludu".

Lukić je rekao da je isto tako proglašena i izborna lista broj 23 "Dosta je bilo pljačke, korupcije i lopovluka - Radulović Milorad", kao i izborna lista broj 7 "Dosta je bilo i Dveri - Da ovi odu, a da se oni ne vrate".

Birači će na izborima moći da glasaju na 1.185 biračkih mesta.

Govoreći o tome kako se kretao ukupan broj birača, Lukić je kazao da je ove godine upisano ukupno 1.606.693 birača, dok je u Beogradu na predsedničkim izborima 2017. bilo upisano 1.620.648, zatim na gradskim izborima 2014. godine 1.597.503, dok je na gradskim izborima 2012. godine bilo upisano 1.576.812 birača.

Kako je rekao, GIK sprovodi izbore, a kontrolu izbornog procesa rade članovi GIK-a u proširenom sastavu, koji su predstavnici podnosilaca izbornih lista, kao i njihovi članovu biračkih odbora na terenu koji učestvuju u sprovođenju izbora.

- Takođe, tu su i strani i domaći posmatrači koji će biti angažovano, tu su i mediji i stranke, tako da je kompletan izborni proces maksimalno transparentan i maksimalno je omogućena konstrola od svih zainteresovanih lica - naveo je Lukić.

Rekao je da svi ovlašćeni predlagači izbornih lista imaju pravo na određivanje proširenih sastava biračkih odbora i da će na svakom biračkom mestu biti po 30 ljudi, pošto po petnaestak izbornih lista imaju pravo na po dvoje - člana i zamenika koji će prisustvovati utvrđivanju rezultata i sprovođenju izbora na samom biračkom mestu.

Prema njegovim rečima, takođe uvedena je mogućnost da svi predstavnici, predatih izbornih lista koji nemaju pravo na prošireni sastav, imaju pravo da odrede svoje posmatrače i ovlašćena lica koja  će pratiti sav proces primopredaje izbrnog materijala između GIK i biračkih odbora, kao i između biračkih odobra i koordinatora GIK-a koji će biti u gradskim opštinama.

- Tako smo obezbedili potpunu transparentnost i kontrolu izbornog procesa - naglasio je Lukić.

Proglašene su izborne liste:

- izborna lista broj 1 "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd",
- izborna lista broj 2 "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka",
- izborna lista broj 3 "Ivica Dačić - Socijalisticka partija Srbije (SPS), Dragan Marković Palma - Jedinstvena Srbija (JS)",
- izborna lista broj 4 "Da oslobodimo Beograd - Demokratska stranka (DS), Socijaldemokratska stranka (SDS), Nova stranka (NOVA) i Zelena ekološka partija - Zeleni (ZEP - Zeleni)",
- izborna lista broj 5 "Aleksandar Šapić - Gradonačelnik",
- izborna lista broj 6 Grupa građana "Šta radite bre - Marko Bastać", 
- izborna lista broj 7 "Dosta je bilo i Dveri - Da ovi odu, a da se oni ne vrate",
- izborna lista broj 8 "Dr Miloš Jovanović - Demokratska stranka Srbije",
- izborna lista broj 9 "Zelena stranka Srbije",
- izborna lista broj 10 "Beograd ima snage - Zavetnici", 
- izborna lista broj 11 "Dragan Đilas - Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju!", 
- izborna lista broj 12 "Inicijativa Ne davimo Beorgad - Žuta patka - Čiji grad, naš grad - Ksenija Radovanović", 
- izborna lista broj 13 "Ruska stranka - Mile Milošević", 
- izborna lista broj 14 "Predrag Marković - Pokret obnove Kraljevine Srbije",
- izborna lista broj 15 "Dr Muamer Zukorlić - Stranka pravde i pomirenja", 
- izborna lista broj 16 "Zelena stranka - Kakav Beograd želiš? Misli.",
- izborna lista broj 17 "Republikanska stranka - Republikanus part - Nikola Sandulović",
- izborna lista broj 18 "Jedinstvena stranka pravde (JSP) - Jekhutno Ćidimos Čaćimasko (JĆČ),
- izborna lista broj 19 "Za Beograd - Beogondola - Saobraćaj, urbanizam, turizam - Nova rešenja, konkretni projekti - Jovan Ranđelović",
- izborna lista broj 20 "Nijedan od ponuđenih odgovora".
- izborna lista broj 21 "Građanska Stranka Grka Srbije - Vasilios Proveleggios",
- izborna lista broj 22 "Ljubiša Preletačević Beli - Zato što volimo Belovgrad",
- izborna lista broj 23 "Dosta je bilo pljačke, korupcije i lopovluka - Radulović Milorad",
- izborna lista broj 24 "Liberalno demokratska partija - LDP - Čedomir Jovanović".
GIK je zaključio i deo Jedinstvenog biračkog spiska za područje grada Beograda.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online