Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.02.2018.
14:16
Vestionline A

"Kompromis sa Albancima od životnog interesa, čekamo"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je kompromis sa Albancima od životnog interesa za Srbiju i srpski narod.

Tanjug
Aleksandar Vučić

Vučić je rekao da će Srbija strpljivo čekati rezultate istrage u slučaju ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića.
 

- Onda ćemo mi da izađemo sa svim čudnim stvarima koje su se dešavale. Kako to da nemamo satelitske snimke pa moram Milenu da zovem da pitam je li bila magla toga dana a ona kaže - kakva magla - naveo je Vučić i dodao da "želi sreću organima u Prištini u pronalaženju ubice".

- Da budu pravi dokazi, a ne da privedene puste posle 15 minuta - naglasio je.

On je izjavio da će tehnički pregovori Beograda i Prištine biti nastavljeni 26. februara.

- Tehnički dijalog, na kojem će Beograd predstavljati Marko Đurić, biće nastavljen 26. februara. Mislim da će se na stolu naći sve teme, od Zajednice srpskih opština do diploma - rekao je on novinarima.

Kazao je da će krajem meseca ili idućeg biti nastavljen dijalog na kojem će učestvovati on i Hašim Tači.

- Kompromis, a ne prepuštanje - istakao je Vučić, posle razgovora sa studentima Prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

"Pozicija Srbije veoma teška"

On je rekao da je pozicija Srbije veoma teška:

- Srbija u političkoj areni teško izdržava borbu sa velikim silama. Mi se ne borimo protiv Prištine i njhovih političkih predstavnika. Ali se protiv nas bori Priština i zajedno s Prištinom i Vašington i London, svuda u svetu, na svakom mestu - rekao je srpski predsednik.

Objasnio je da oni vrše direktne pritiske na zemlje da ne povlače priznanje kosovske nezavisnosti, i na zemlje koje to još nisu učinile - da je priznaju.

Naše, dodao je, nije da se durimo, niti da pokušavamo da dobijemo bitke koje ne možemo da dobijemo, ali, kaže, borićemo se mi još, političkim sredstvima, naravno.

Ukazao je da niz slučajeva povlačenja priznanja govori o tome da taj proces svakako nije jednostran, kao što ga predstavljaju.

Primetio je da se u razgovoru sa studentima sa KiM uverio da oni razumeju da moramo da pokušamo da postignemo kompromis sa Albancima, a da oni koji se tome protive ne shvataju da time gubimo svi mi, i Srbija i Srbi, jer nas teško da će biti više na Kosovu i Metohiji.

"Ti što se busaju u grudi jednom u tri godine odu na Gazimestan, a naš narod mora da živi na Kosovu, da ide svakodnevno između Kline i Istoka...", rekao je Vučić.

Istakao je da državni vrh i on trpe pritiske jer im je to i posao, da vode državu, uprkos svemu, ali da se mora razumeti da je kompromise u vitalnom interesu i Srbije i srpskog naroda.

Predsednik Vučić je podsetio i da je na primeru samoproglašenja nezavisnosti Kosova pogaženo međunarodno javno pravo i svi pravni principi kako bi Srbiji brutalnom silom bio oduzet deo teritorije.

Kako je rekao, velike sile koje su priznale tu nezavisnost i koje su u tom poslu učestvovale imaju problem, a to je da su Albanci imali svoju matičnu državu što je ogromna razlika, a time je utoliko veća greška Srbije zbog načina na koji je postavila svojevremeno pitanje kosovske nezavisnosti onako kako ga je podsetila pred Međunarodnim sudom pravde.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je da se Srbija ponovo pita, te da niko ne treba da misli da će bilo šta postići po pitanju Kosova i Metohije tako što će Srbiji "izvući uši".

"Da bi neko mogao da uđe u UN, on mora da postigne sporazum sa Srbijom. Da bi taj sporazum bio postignut, mi moramo da dođemo do kompromisnog rešenja...Ja ne vidim kako bi to Priština mogla da uđe u UN bez sveobuhvatnog i ozbiljnog i teškog kompromisa, koji oni moraju da naprave sa Beogradom, da bi Beograd to omogućio. To da će nas naterati i izvući nam uši Amerikanci i Englezi, pa ćemo morati sve da uradimo - taj film nećete gledati", rekao je predsednik na pres konferenciji.

Dodao je da je to sa izvlačenjem ušiju moglo nekome drugom:

"Današnjoj Srbiji niko neće da izvlači uši", istakao je.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online