Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.02.2018.
00:11
J. Arsenović - Vesti A

Novi detalji o tužbi protiv NATO: Nemački major glavni svedok

Niški advokat Srđan Aleksić inicirao je ponovo staru priču o tužbi protiv članica NATO koje su učestvovale u bombardovanju Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine i tom prilikom koristile municiju s osiromašenim uranijumom (OU).

commons.wikimedia.org
Sejali strah i smrt

U razgovoru za "Vesti" Aleksić kaže da u ovom poduhvatu, za koji neki zbog moći i uticaja tužene strane kažu da je poduhvat osuđen na propast, neće tražiti pomoć srpske države.

- U ovom momentu ne želimo da opterećujemo svoju državu, već ćemo kao građani tužiti države članice NATO-a u njihovim nacionalnim državama i pred njihovim sudovima. Angažovaćemo njihove advokate - precizira Aleksić.

Veća sada, nastavlja on, imaju podršku mnogih advokata iz EU, iz SAD, a pomoć je ponudila i Ruska advokatska komora.

Balkanski sindrom

Na opasku da su dosadašnje slične tužbe prošle bez uspeha za tužioca i pitanje zašto misli da njihova ima više šanse, Aleksić kaže da je iskustvo italijanskih sudova, kao i nedavni stav komisije italijanskog parlamenta, dalo dodatni vetar u leđa.
- Italijanski sudovi već imaju šest izvršnih presuda u kojima je utvrđena uzročno-posledična veza zdravstvenog stanja italijanskih vojnika sa boravkom svega tri meseca na KiM koje je, kao što znate, takođe bombardovano sa OU. Ta masovnost u obolevanju nazvana je balkanski sindrom.

- Naš cilj je internacionalizacija ovog problema, a pozivamo i našu dijasporu da nam se pridruži - upućuje poziv niški advokat.

On za jun najavljuje veliki međunarodni skup u Nišu na kome će učestvovati i nemački naučnici, kao i oni poput nemačkog majora Pfafa koji je odbio da učestvuje u NATO bombardovanju Srbije, prvoj vojnoj akciji u kojoj su Nemci, kršeći sopstveni ustav, učestvovali od Drugog svetskog rata.

- Major Pfaf će nam biti jedan od glavnih svedoka. U principu, mi nemamo ništa protiv NATO-a, ali tražimo podjednaka prava na lečenje naših vojnika i civila koji su oboleli od najtežih bolesti zbog upotrebe OU. Države koje su učestvovale u ovome to su dužne da obezbede žrtvama, baš kao i nadoknadu štete - kaže Aleksić.

Majka preminula od kancera

Aleksić kaže da je i lično motivisan da dokaže uzročno-posledičnu vezu velikog porasta obolelih od kancera i bombardovanja projektilima sa OU. Njegova majka je preminula od kancera, a brojni članovi familije su oboleli od ove smrtonosne bolesti.
- U Vranju je repetitor Pljačkovica bombardovan, a da kada devet radnika posle raščišćavalo teren, od njih devetoro osam je preminulo od kancera, dok je deveti oboleo. Mi ćemo sarađivati sa Udruženjem Pljačkovica koji su ustanovili da u njihovoj sredini ima veliki broj obolelih, a želimo i sve druge ljude da pozovemo na saradnju koji mogu da nam pomognu da dobro pripremimo tužbe.

U Nišu je pre nedelju dana formiran Savet za pripremu tužbe protiv zemalja članica NATO-a koje su bombardovale Srbiju koji čine, kako kaže Aleksić, profesori, akademici i intelektualci koji će svojim znanjima pomoći u formulaciji tužbe i sekciji dokaza.

- Formiraćemo savet i u Leskovcu i u Vranju jer želim da i intelektulace na jugu Srbije uključim u ovaj rad, pre svega lekara koji prate zdravlje pacijenata i koji će nam obezbediti dokaze, jer je upravo ovaj deo teritorije Srbije najviše bombardovan OU. I statistika govori da je na jugu Srbije najveći procenat obolelih od kancera.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online