Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.02.2018.
13:26
Danas A

Trajković: Ivanović je prijavio BIA ko mu preti, ali...

"Državnost Srbije je kompromitovana ne samo kroz dva sistema koji funkcionišu u državi - jedan do Merdara, a drugi ispod Merdara, nego i zbog još opasnijeg paralelnog bezbednosnog sistema koji funkcioniše na celom prostoru države", kaže u razgovoru za Danas Rada Trajković iz Evropskog pokreta Srba sa KiM.

www.mc.rs
Rada Trajković

"Zahvaljujući Rusima veliki deo Metohije bio je u sastavu Crne Gore"

- Poznato je da je Srbija tokom poslednjeg rata imala četrdeset hiljada pripadnika paravojnih formacija, koje su najverovatnije bile vezane za određene ljude iz bezbednosnih struktura, a OVK je cela suštinski paravojna formacija vezana za ŠIK i albansku obaveštajnu službu. To me najviše zabrinjava, jer institucije koje funkcionišu paralelno donose nestabilnost i nebezbednost za građane - ističe ova političarka.

Na pitanje zašto se demarkacijom granice Srbije i Crne Gore u kosovskom delu više bavi Ramuš Haradinaj, nego predsednik i Vlada Srbije, koji se na ovu temu uopšte ne oglašavaju, Trajković kaže da je za nju "glavno pitanje da li će Srpska lista glasati za demarkaciju, jer se na taj način ta granica legalizuje u UN".

- Prema Badinterovim preporukama, sve administrativne granice priznaju se kao državne, što je slučaj i sa granicom između Srbije i Crne Gore. Ja ne razumem zašto samo država Srbija prihvata da se granice prema Hrvatskoj i BiH rešavaju po Badinteru, a ne reaguje na uspostavljanje demarkacije prema Crnoj Gori i sporazum, koji su 2015. potpisali Hašim Tači i Igor Lukšić - kaže Trajković i dodaje:

- Jedino se, kao odgovor na neslaganje i zahteve Ramuša Haradinaja u vezi s demarkacijom, javio mitropolit Amfilohije, zato što je do 1945, a od Berlinskog kongresa zahvaljujući ruskoj diplomatiji veliki deo Metohije bio u sastavu teritorije Crne Gore. To bi u perspektivi mogli da prihvate i određeni crnogorski krugovi, ukoliko se ne uključi Srbija.

"Ko drži na vlasti Tačija, Haradinaja, Veseljija?"

Što se tiče priča o podeli KiM, ona kaže da "ona u ovom trenutku odgovara i Beogradu i Prištini".

- Pošto Specijalni sud za ratne zločine treba da počne s radom, Tači kandiduje ideje koje će destabilizovati region, kako bi sebe predstavio kao faktor rešavanja problema. Tu spada i podela koja za sobom nosi najmanje rat niskog intenziteta. S druge strane mislim da je i Beograd u problemu, jer u poslednjem izveštaju Evropske komisije postoji percepcija da nešto mora da se radi zbog očigledne veze mafije i vlasti - smatra Trajković i dodaje:

- Najverovatnije je da Beogradu to odgovara. Ko je doveo i ko drži na vlasti Tačija, Kadrija Veseljija, šefa ŠIK-a i predsednika Skupštine Kosova, Ramuša Haradinaja? To je Srpska lista, a suštinski Srpska lista je Beograd.

"Čak i da Vučić potpiše pravno obavezujući sporazum..."

Rada Trajković je izjavila da ne očekuje rasvetljavanje ubistva Olivera Ivanovića pre promene vlasti u Beogradu i Prištini.

- Oni koji su stvorili atmosferu na severu KiM za ubistvo Ivanovića sad ne govore da je Oliver dva, tri dana pre nego što je ubijen obilazio sve institucije u Beogradu, između ostalog išao je direktno u BIA da prijavi ljude od kojih mu je pretila opasnost, a obavestio je o tome i predsednika države i međunarodnu zajednicu - kaže ona.

- Ja uopšte ne verujem da će oni izaći sa imenima ubica prosto što su vlade u Beogradu i Prištini povezane. Vlast u Beogradu drži na vlasti Tačija i Haradinaja, povezuju ih i razni biznisi -transparentni i netransparentni projekti, zbog čega će oni uložiti napor da jedni druge sačuvaju. To je suština i to je problem. Ja sam duboko verovala da je bratoubilaštvo prestalo i da se više nikada neće ponoviti, a sad imamo sumnje svih Srba da su to uradili Srbi - ističe Trajković.

- Vučiću će, čak i da potpiše pravno obavezujući sporazum s Prištinom, najveći problem biti što neće moći da ga implementira na KiM , jer su oni koji su sprovodili Briselski sporazum, a to je mafija, posle Ivanovićevog ubistva u potpunoj konfuziji - zaključuje za Danas Rada Trajković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online