Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.02.2018.
00:40
B. Božin - Vesti A

"Noje cirher cajtung": Beograde, gde su naši milioni?!

Prethodne subote, 10. februara, navršilo se tačno 10 godina od krađe slika Sezana i Degaa u Cirihu, koje su pripadale fondaciji E. G. Birle i čija je vrednost procenjena na 180 miliona franaka. "Noje cirher cajtung" se posle toliko vremena pita kada će biti vraćeno 1,4 miliona franaka avansa koje je ova fondacija platila navodnim kupcima slika, a koje je kasnije zaplenio državni trezor u Beogradu.

EPA
Međunarodna akcija: Srpski policajci pored zaplenjenih slika

Triler bez epiloga

Četvorica muškaraca su u januaru 2014. godine i februaru 2015. godine u Beogradu osuđeni na kaznu zatvora za pljačku počinjenu 2008. godine, a umetnička dela su već odavno vraćena vlasnicima.

Od četiri ukradene slike, dve su već osam dana nakon pljačke pronađene, a druge dve su četiri godine kasnije nađene u Srbiji i 26. aprila 2012. godine prikazane javnosti.

Ono što i danas, tačno 10 godina nakon pljačke, uzburkava duhove je drskost lopova, ali i rafinirana istraga u kojoj je razbojnicima Birle muzej iz Švajcarske obeleženim novčanicama isplatio ucenu od 1,4 miliona evra, piše "Noje cirher cajtung".

Taj novac je srpska policija zaplenila prilikom hapšenja trojice Srbina i jednog Makedonca, ali novac ni do dan-danas nije vraćen Švajcarskoj. O pokušajima da se ovaj novac vrati medijima je govorio državni tužilac Roland Volter.

Tako poslednje poglavlje priče o razbojništvu, od koje bi mogao da se napravi solidan triler, još uvek nije zatvoreno.

Posle početnog uspeha, trebalo je da prođe više od četiri godine dok nisu pronađena dva preostala dela. Državno tužilaštvo u Cirihu je 27. aprila 2012. godine obavestilo medije da su sve pokradene slike Birle-kolekcije ponovo u Cirihu.

Ukradene tablice

Dve slike, Moneova "Polja maka" i Van Gogove "Grane kestena u cvatu", nađene su osam dana posle pljačke u jednom belom opelu na parkingu psihijatrijske klinike Burghelcli. Obe slike su bile neoštećene. Kontrolne registracije kola, koja su očito tamo stajala više dana, ukradene su četiri dana pre pljačke u Cirihu Vipkingenu.

Na ograđenoj bini i na sigurnom odstojanju od prisutnih novinara stajao je Sezanov "Dečak sa crvenom jaknom" i Degaov "Ludovik Lepik i njegove kćeri". Ova druga je imala rezove na obodima i oštećenja na platnu, a i jedan ugao Sezanove slike bio je lako oštećen.

I potraga za ovim slikama je ličila na triler. Dega je bio već nekoliko meseci u Cirihu, saznali su mediji od tužilaštva, ali zbog sigurnosti istrage ta informacija nije saopštena. Povratak slike vredne 100 miliona franaka protekao je krajnje avanturistički, u okviru višegodišnje operacije Prsluk, u kojoj je učestvovalo 30 istražitelja iz šest zemalja.

Samo nebo zna

Jedan DNK trag iz belog opela je policiju odveo do Srbije, do osobe poznate po juvelirskim pljačkama i od njega dalje do miljea organizovanog kriminala. Istraga je sačinila komplikovanu konstrukciju napravljenu od lažnih firmi i identiteta, koja je tako verodostojno delovala da su istražitelji zadobili poverenje gangstera i mogli da se ubace u posao sa Sezanom.

Navodni kupci su hteli da plate 2,8 miliona evra za sliku. Posle avansa od 1,4 miliona - sume koju je obezbedila Birle fondacija - zamka je uspela. Policija Srbije je uhapsila trojicu Srba i jednog Makedonca. Osoba, čiji je DNK nađen u autu za bekstvo, priznala je učešće u pljački i osuđena je na kaznu zatvora od sedam godina. Trojica preostalih uhapšenih su zbog učešća dobili šest, četiri i tri godine zatvora. Još dvojica pljačkaša umetnina iz Ciriha do sada nisu uhvaćena.

Novac koji je avansno isplaćen je kao nezakonito stečen konfiskovan u korist srpskog državnog trezora. Tamo se nalazi još uvek, a kako i kada će biti vraćen, stoji u zvezdama, konstatuje "Noje cirher cajtung". Sigurno je jedino da se nakon zatvaranja Birle-muzeja krajem maja 2015. godine, "Dečak sa crvenom jaknom" i druge slike svetske klase sele 2020. godine u novu zgradu Kunsthaus u Cirihu i tamo treba da budu centralne u novoj postavci.

Spektakularna pljačka u nedeljno popodne

Razbojništvo je počinjeno u nedeljno popodne oko 16.30, malo pred zatvaranje muzeja u kome se u tom trenutku nalazilo petnaestak posetilaca. U foaje Zbirke Birle su uletela trojica maskiranih i naoružanih napadača i prisilila sve da legnu na pod.

Jedan od razbojnika je čuvao zaposlene i posetioce, dok su dvojica ušla u veliku salu i strgla sa zida, isekavši ih, četiri skupocene slike: "Polja maka kod Vetuia" Kloda Monea, "Ludovik Lepik i njegova kći" Edgara Degaa, "Grane kestena u cvatu" Vinsenta van Goga i "Dečak sa crvenom jaknom" Pola Sezana.

Muzej je imao instalirane savremene sigurnosne sisteme, ali oni su samo štitili od provale, ali ne i od razbojništva. Direktor muzeja Lukas Blor je par dana nakon pljačke izjavio da su pljačkaši slike birali nasumice, a da je najskuplja slika, Sezanova, koja je bila osigurana na više od 100 miliona franaka, ukradena verovatno slučajno jer dve izuzetno vredne slike koje su bile u istoj prostoriji - Renoara od 60 miliona i još jednog Van Goga vrednog preko 100 miliona - nisu dirali.

Čitava akcija trajala je manje od tri minuta. Pljačkaši su istrčali iz zgrade, slike ubacili u gepek belog automobila i odvezli se. Kada s alarm uključio, slike vredne 180 miliona franaka su već netragom nestale.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online