Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.02.2018.
16:44
Vestionline, Tanjug A

Orban: Srbija štiti celu Evropu

Srbija je za Mađarsku ključna zemlja na Zapadnom Balkanu, koja ima veoma važnu ulogu u regionalnoj bezbednosti i nema bezbednog Balkana bez Srbije, poručio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

Vlada Srbije
Viktor Orban i Ana Brnabić u Budimpešti

On je istakao da je Srbija postigla značajne rezultate u prethodnom periodu, da ima „široku“ perspektivu, te da zemlje Višegradske grupe podržavaju bržu integraciju Srbije u EU.

Orban je, na zajedničkoj pres-konferenciji sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, posle sednice dve vlade, istakao da je Srbija uvek bila značajna za Mađarsku, a Balkan je, kaže, „uvek bio ključno pitanje za bezbednost Mađarske“.

Danas su se, kako je rekao, susreli čelnici dveju zemalja koje su svesne svog nacionalnog identiteta i kulture, zasnovane na hrišćanstvu, za koje su koreni veoma važni i koje, kada misle na budućnost, to žele da sačuvaju.

- Sve to daje na aktuelnosti da je Evropa ugrožena u bezbednosnom smislu i svima je problem kako da obezbede sigurnost građana. Srbija i Mađarska treba zajedno da štite svoje granice, državljane i kulturni identitet - rekao je Orban.

U tom smislu, on je zahvalio Srbiji, predsedniku Aleksandru Vučiću i vladi što su, kako je rekao, pomogli da se na južnim granicama Mađarske zadrži migracija.

Naznačio je da je ponovio ponudu i predlog Mađarske da je spremna da pomogne, kada bude potrebno da se štite južne granice Srbije i da Srbija može da računa na tehničku pomoć ili pomoć u ljudstvu.

Srbija, podvukao je, nije značajna samo za bezbednost mađarske granice, već je ona ključna na Zapadnom Balkanu i ima važnu ulogu u regionalnoj bezbednosti.

- Nema bezbednog i mirnog Balkana bez Srbije - naznačio je Orban.

Ukazao je da je Srbija proteklih godina napravila velike ekonomske rezultate i da bi neke evropske zemlje mogle da budu ponosne na to.

- Imate veliku i široku perspektivu i opravdano je da EU vidi mogućnost kada razmišlja o Srbiji i vidi njene potencijale, posebno kada Srbija štiteći se od migracija, ne štiti samo sebe, već i celu Evropu - rekao je Orban.

Upravo zbog toga, naglasio je, zemlje Višegradske četvorke imaju tesnu saradnju sa Srbijom i podržavaju njenu bržu integraciju u EU.

Mađarski premijer je istakao da Mađarska i Srbija u međusobnim odnosima imaju razumevanja, što je, kaže, značajno, jer je pogrešno uverenje u Evropi da zemlje mogu da žive u miru samo ako je nacionalna svest slaba.

Kako je ponovio, nacionalna svest Srbije i Mađarske je jaka, to su samosvesne zemlje, a opet mogu dobro da sarađuju, što je, kaže, „mnogo bolje nego jedan lažni internacionalizam koji probleme stavlja pod tepih“.

- Mi probleme rešavamo, a između Srbije i Mađarske nema nikakvog konflikta - naznačio je Orban.

Posebno je istakao da je ispunjena molba Srbije da Mađarske investicije ne budu samo u Vojvodini, već i u drugim oblastima i naveo da su mađarske investicije prisutne u Srbiji.

- Ako srpska i mađarska privreda jače sarađuju i Srbija će biti još bliža i dostupna za EU u ekonomskom smislu - rekao je Orban.

Poručio je da je Mađarska spremna za srpske investicije i da ih očekuje.

- Sada je malo više mađarskih investicija u Srbiji, a nije daleko vreme kada će to biti obrnuto ili će ići obostrano. Očekujemo srpske investitore i spremni smo da budemo spona Zapadnog Balkana i Evrope - poručio je Orban.

Rekao je i da je obavestio premijerku Brnabić da će Mađarska narednih godina da uvozi četiri milijarde kubnih metara gasa.

Ukazao je da i kulturni odnosi dveju zemalja cvetaju, te da je Mađarska prihvatila molbe srpske strane da se dodatno podrže investicije u kulturu, kada je u pitanju srpska nacionalna zajednica u Mađarskoj.

Zahvalio je Srbiji na podršci i odnosu prema mađarskoj nacionalnoj manjini i dodao da „kada pogleda kako izgleda Karpatski basen, manjinska politika Srbije je za primer, a ono što se dešava u Srbiji je za primer drugima“.

- Drago mi je i da smo završili obnovu sinagoge u Subotici, u koje su obe zemlje uložile značajna sredstva. To je važan spomenik i nadam se da ćemo uskoro i to moći da otvorimo za javnost - rekao je Orban.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online