Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.01.2018.
19:54
Vestionline A

"Smrt Srbima" na zgradi škole

Ponovo poruke mržnje prema Srbima na Kosovu. Na zidovima osnovne škole u selu Ugljare, kod Kosova Polja, nepoznate osobe ispisale su "Smrt Srbima", "Kosovo je Albanija", "UČK". Kako naš list nezvanično saznaje, sigurnosne kamere su snimile petoricu muškaraca kako usred dana, u nedelju po podne, pišu grafite. Osim uvredljivih poruka, razbili su i prozore na školi.

Srna



Direktor osnovne škole Goran Jović smatra da je cilj ispisivanje grafita zastrašivanje Srba i dodaje da su meštani koji su prvi primetili te poruke mržnje, veoma uznemireni. Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović osudio je ispisivanje grafita, a meštanima poručio da "ostanu pribrani i ne nasedaju na provokacije".

- Pozivam nadležne da ovaj slučaj što pre razreše i javnosti saopšte motive ovog nedela. Očekujem i od svojih kolega u institucijama Kosova u Prištini, kao i predstavnika međunarodne zajednice da osude ovakve akcije koje ne doprinose normalizaciji odnosa i suživota na ovom prostoru - kazao je Popović.

Srpska lista saopštila je da je ovo deveti incident u Ugljaru u poslednjih mesec dana.

- Ovaj napad je posebno opasan jer je napadnuta škola, u kojoj se školuje više od 150 dece - ističe Srpska lista.

Napadi na pripadnike manjinskih zajednica, njihove privatne posede i mesta od kulturnog i religijskog značaja, podstiču strah i osećaj ograničene slobode kretanja i ljudskih prava, kaže za "Vesti", Nenad Maksimović iz Centra za mir i toleranciju iz Gračanice.

Skrnavljenje spomenika

Jedan od incidenata kojeg se svi dobro sećaju u tom kraju je kada je pre pet godina za jednu noć oskrnavljeno 58 nadgrobnih spomenika u Kosovu Polju. Nakon velikog pritiska međunarodne zajednice, pod sumnjom da je počinio taj zločin priveden je jedan Aškalija, zbog čega je protestovala aškalijska zajednica ističući da on nikako nije mogao da počini takvo delo i upirući prstom u lokalne Albance.

- Pripadnici ranjivih grupa, zabrinuti su za ličnu i za bezbednost svojih porodica i strahuju da su potencijalna meta. Izveštaj nevladine organizacije Humani centar iz maja 2016. ukazuje da blizu 80 odsto Srba smatra da je bezbednosna situacija loša ili veoma loša. Ti rezultati su gotovo identični s anketom Centra za mir i toleranciju i NVO Aktiv na severu KiM. To što se Srbi na KiM ne osećaju bezbedno, ne iznenađuje jer se visok nivo etničkog nasilja nad Srbima južno od Ibra, ne smanjuje. Zločini iz mržnje bi trebalo da budu posebno istraživani i kažnjavanji, jer utiču na sve Srbe, šalju poruku celoj zajednici, ne samo pojedincu koji je napadnut - ističe Maksimović.
On dodaje da su osude predstavnika Srba u kosovskim institucijama potrebne, ali da je činjenica da ovakvi incidenti ostaju bez reakcije Albanaca:

- Taj autizam, nedostatak spremnosti da se prizna loše tretiranje manjina, patnja obespravljenih i ugroženih ljudi, predstavlja suštinski problem. Albanci su jako tolerantni na netoleranciju koja dolazi iz njihovih redova.

Inače, Ugljare je inače multietničko selo, u kome su donedavno živeli uglavnom isključivo Srbi i Romi, njih oko 350. Poslednjih godina na gotovo svakoj kapiji stoji natpis "kuća na prodaju".

Pojačana zaštita

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić najoštrije je osudio pokušaj zastrašivanja srpskog stanovništva.
- Malobrojno srpsko stanovništvo koje je, uprkos čestim pritiscima, ostalo da živi u Ugljaru, mora nakon ovog incidenta dobiti pojačanu zaštitu od strane lokalne policije i međunarodnih bezbednosnih snaga, kako bi se provokatorima i nasilnicima uputila jasna poruka da na Kosovu i Metohiji šovinizam i pretnje terorizmom neće biti tolerisani - naveo je Đurić u pisanoj izjavi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online