Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.01.2018.
21:23
rts.rs, Vestionline A

"Činjenica je da Kosmet de fakto nije deo Srbije"

Međunarodno pravo, otkad je stvoreno, više je cilj nego stvarnost, kaže za RTS akademik i profesor međunarodnog prava Tibor Varadi.

youtube.com
odvajanje Kosova i iMetohije  je suprotno međunarodnom pravu

- Jedan od organa koji bi trebalo da dovedu do stvarnosti je Međunarodni sud pravde, s kojim sam imao kontakte. Video sam da argumenti imaju neku šansu, rekao je Varadi. Ljudi koji tamo rade zainteresovani su za međunarodno pravo - istakao je profesor Varadi.

Prema njegovim rečima, Kosovo se, mimo međunarodnog prava, odvojilo od Srbije. 

- Ja lično mislim da je odvajanje KiM suprotno međunarodnom pravu, ali vam moram reći da u ovom domenu međunarodna praksa nije u dovoljnoj meri pravna praksa. Ishod zavisi od odnosa snaga. Krim, Katalonija, Kurdistan...I tu su mnogo važniji odnosi snaga, nego pravni principi. Da se vratim na suštinu: u ovom času Kosovo se, mimo međunarodnog prava odvojilo od Srbije. Istovremeno, činjenica je da KiM de fakto nije deo Srbije, tako da argumentacija da treba da sačuvamo Kosovo je takva da čovek može emotivno da je razume, ali teško je sačuvati nešto što u ovom času nije u našem posedu. I tu je vrlo teško doći do pravog strateškog opredeljenja, jer, ako želimo da sačuvamo ovo sadašnje stanje, onda Kosovo nije deo Srbije, jer, u ovom času, ni administrativna, ni sudska, zakonodavna vlast tamo nije srpska. U slučaju ubistva Olivera Ivanovića, Srbija je htela da naši organi učestvuju u istrazi. Da je Kosovo deo Srbije, naravno da bi to bio posao organa Srbije. U takvoj situaciji, kad KiM de fakto nije Srbija, iako to nije pravedno, šta je najmudrije? Da li graditi odnose na de fakto stvarnosti, ili na osnovu željene stvarnosti, odgovor nije lak. Ali nekako bi trebalo imati u vidu da, pravedno ili ne, Kosovo u ovom času nije deo Srbije - rekao je Varadi. 

On je istakao da bi “bilo lepo da ovo bude godina zapleta, ali ne misli da je to realno”. 

- Ne bi trebalo zaboraviti da na KiM postoji srpski živalj, sa svojim sudbinama i teškim životom, da postoje izuzetna kulturna blaga, a to se može i treba čuvati, bez obzira na to da li je Kosovo de fakto deo Srbije ili ne. Tu ne treba ublažavati zahteve ili popuštati. Srbi na Kosovu imaju pravo na svoj identitet, jezik i kulturu, čak iako KiM nije deo Srbije. Tu nema dileme, a argumentacija "da sačuvamo Kosovo" se, čini mi se, malo odvojila od realnosti - kaže Varadi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online