Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.01.2018.
19:32
D. Dekić - Vesti A

Prijem povodom 55. godišnjice Jelisejskog sporazuma: Podrška Srbiji na evropskom putu

Ambasadori Francuske i Nemačke, Frederik Mondoloni i Aksel Ditman, organizovali su prijem povodom obeležavanja 55. godišnjice od potpisivanja Jelisejkog sporazuma. Prijem je organizovan u francuskoj rezidenciji u Beogradu, a ambasadori su ugostili ugledne zvanice među kojima su bili i predstavnici Vlade Srbije.

V. Sekulić
Prijem u francuskoj rezidenciji: Aksel Ditman, Frederik Mondoloni i Jadranka Joksimović

Naglašavajući svoju podršku evropskim integracijama Srbije i regionalnom pomirenju, ambasadori su istakli i koliko su za francusko-nemačko pomirenje, prijateljstvo i saradnju u Evropi važne, i koliko će i u budućnosti biti važne inicijative mladih, pre svega Nemačko-francuska kancelarija mladih.

- Večaras se proslavlja istorija pomirenja između dve nacije. Nemačka i Francuska, tada su se, kako bi izgradile mir, usredsredile na otvaranje Kancelarije za mlade. Ponosan sam što taj primer može biti uzor u Srbiji i zemljama u regionu - rekao je Frederik Mondolini, Ambasador Fransuske u Beogradu.

Nemački ambasador Aksel Ditman podseća da je Jelisejski ugovor bio značajan i odlučujući za uspeh EU, a da su Nemačka i Francuska zajedno sa patrnerima često naznačeni kao motor što, kako kaže, svakodnevno dokazuju zajedničkim projektima.

- Verujemo da Jelisejski ugovor može uputiti signal u region Zapadnog Balkana. To je, s jedne strane, signal za saradnju kroz sprovođenje konkretnih projekata, ali radi se i o pomirenju dva naroda - rekao je Ditman.

D. Dekić
Zvanice na prijemu povodom 55. godišnjice od potpisivanja Jelisejskog sporazuma

Na inicijativu Berlinskog procesa, čije su konferencije održane u Berlinu, Parizu, Beču i Trstu, predstavnici šest zemalja sa Zapadnog Balkana su 4. jula 2017. godine potpisali ugovor o osnivanju Regionalne mreže mladih RYCO. Od tada je na adresu kancelarije mladih stiglo više od 420 zahteva za realizaciju projekata pomirenja i razmene mladih, a izbor prvih projekata samo što nije završen.

- To je sjajan početak za RYCO. Srbija igra veoma važnu ulogu u Berlinskom procesu i želimo da zahvalimo na toj podršci - poručili su ambasadori na godišnjici potpisivanja Jelisejskog sporazuma.

V. Sekulić
Frederik Monodolini za govornicom, Aksel Ditman i Jadranka Joksimović

Prijemu u francuskoj rezidenciji prisustvovali su brojni ugledni gosti, a ispred Vlade Srbije tu su bili ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, te ministri sporta i rada, Vanja Udovičić i Zoran Đorđević.

Ministarka Joksimović je poručila da Srbija danas pokazuje liderstvo u prepoznavanju važnosti regionalne saradnje, mira i stabilnosti.

- To smo zaista nebrojano puta pokazali. Vreme je da sarađujemo jer je to interes naših građana, ne samo obaveza koja proističe iz evropskog puta. Simbolika današnjeg dana je vrlo dobro razumljiva i jasna - rekla je ona.

Joksimovićeva je istakla i da region ima puno potencijala i može da doprinese još boljoj i uspešnijoj Evropskoj uniji. 

Podsetimo, Jelisejski sporazum potpisali su nemački kancelar Konrad Adenauer i francuski predsednik Šarl de Gol 22. januara 1963. godine. Taj zajednički čin bio je važan osnov za nemačko-francusko prijateljstvo i važi za prekretnicu u odnosima dve zemlje na putu ka pomirenju i zajedničkoj budućnosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online