Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.01.2018.
13:36
Vestionline, Radio Slobodna Evropa A

Profesor iz SAD: Srbija da odustane od severa Kosova

Profesor američkog univerziteta Džon Hopkins Eduard Džozef rekao je da posle ubistva Olivera Ivanovića Srbija mora da shvati da mora odustati od severa Kosova.

youtube.com
Dijalog "koristan za tehnička pitanja, ali ne i za rešavanje ozbiljnih, političkih pitanja između Kosova i Srbije", poručio Džozef

U intervjuu za Radio slobodna Evropa, Džozef je rekao da je važno da se SAD uključe u dijalog Kosova i Srbije kako bi strane postigle sporazum, kao i da Albanci koji su počinili zločine nad Srbima treba da odgovaraju pred Specijalnim sudom. Govoreći o ubistvu Ivanovića, Džozef je rekao da "ako sve strane učine korak nazad i razmotre kako i zašto je ubijen Oliver Ivanović, ispada da je razlog ono oko čega se brinuo Ivanović – kriminal i nedostatak vladavine zakona na severu". 

- Ne da nema kriminala i na jugu Kosova, ali na severu ne postoji potrebna vlast. Tamo nemaju vlast ni Vlada u Prištini, ni Vlada u Beogradu...Oliver Ivanović je na to upozoravao. Govorio je o otvorenoj prodaji droge, o kriminalcima u okolini, o nedostatku policijske vlasti, o mogućoj saradnji policije sa kriminalcima ili o infiltraciji kriminalaca u policiju. On je o svemu tome govorio u intervjuu za Vreme u septembru prošle godine - kazao je. 

Pročitajte još:

Tanjug

* Nađite ubicu ili svi odosmo

Ivanović je ubijen i sada je, dodao je Džozef, "mogućnost za Beograd da shvati da ovo više nije sprovodljivo i da izvrši napore da postigne sporazum sa Prištinom, a to je zaista moguće ukoliko se uključe SAD". 

​Na pitanje zašto misli da je moguće da je Rusija orkestrirala ubistvo Ivanovića, Džozef je rekao da "nema dokaza da je Rusija uključena u ubistvo, ali se zna da je bila zainteresovana da destabilizuje region" i dodao da je on zaparavo citirao jednog srpskog opozicionog lidera, ali da njegove optužbe moraju da se shvate ozbiljno. 

- Znamo da je Rusija izvršila napore da organizuje puč u Crnoj Gori. Želela je da destabilizuje region i to je pravi način da se tako nešto postigne – da se odstrani čovek koji je bio poznat po tome što se zalagao za dijalog sa Albancima. Govorio je tečno albanski, iako je bio odan srpskom cilju. Verovao je u dijalog - rekao je Džozef. 

Na pitanje o dijalogu Beograda i Prištine, Džozef je rekao da je dijalog "koristan za tehnička pitanja, ali ne i za rešavanje ozbiljnih, političkih pitanja između Kosova i Srbije". On je dodao da u tom dijalogu ne može da se reši pitanje severa Kosova. 

- To je jedno strateško pitanje za Kosovo i može da se reši samo u kontekstu jednog sveobuhvatnog sporazuma Kosova i Srbije. Za to je potrebno da se uključe SAD - dodao je. 

Džozef je rekao da je "Beograd kriv zato što gaji iluzije da može da podeli Kosovo i preuzme severne opštine", ali da "iluzije ima i Priština" a jedna od njih je damože da pobegne od odgovornosti za zločine koji su Albanci počinili protiv Srba. 

- Albanci su takođe počinili zločine nad Srbima, ne na isti način, ne istog stepena, ne u istom periodu, ali – to su zločini, a oni koji su ih počinili – treba da odgovaraju za to. Specijalizovana veća su formirana i neophodno je da svi organi i sve političke partije u Prištini sarađuju - rekao je. 

Upitan da li misli da su SAD prepustile Balkan Rusiji Džozef je rekao da su SAD "mnogo toga prepustile EU koja nije u poziciji da se suoči sa ruskim uticajem u regionu". 

"Sjedinjene Države su, zbog toga što nisu dovoljno prisutne i nisu dovoljno aktivne na Balkanu, zbog toga što su mnogo prepustile EU, otvorile prostor Rusij", rekao je Džozef u intervjuu za RFE.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online