Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 21.01.2018.
00:11
sputniknews.com, Vestionline A

Poslednja pretnja: Ako pravi vlasnici Kosova trepnu, lažna država nestaje

Ako se napravi paralela sa Haškim tribunalom videćete da nijedan od političara nije tužen zato što je naredio da se neko ubije, već zato što je bio u sistemu vlasti.

Tanjug
Kosovo "uzburkano": Pljušte pretnje sa svih strana

Kod Albanaca je čista komandna odgovornost, jer bi Haradinaj morao da odgovara zbog jedinica kojima je komandovao, za sve ono što je bilo ko od njih uradio.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Greg Delavi uputio je "poslednje upozorenje" trojici albanskih političkih lidera na Kosovu da ne ukidaju Specijalni sud za ratne zločine, koje je na Kosovu i Metohiji počinila takozvana "Oslobodilačka vojska Kosova".

Tokom razgovora sa kosovskim političarima ambasador je, prema pisanju tamošnjih medija, koristio teške reči, između ostalog, da neće proći nekažnjeno i da će doživeti sudbinu Miloševićevog režima ako Specijalni sud bude ukinut.

pixabay.com

Ujka Sem je glavni sudija

Prema mišljenju politikologa Aleksandra Pavića, u pitanju je skandalozna izjava jer američki ambasador zna da su oni zločinci, ali ako popuste, ako budu dobri i urade onako kako im Amerikanci kažu onda neće da prođu onako kako su zaslužili.

- Njima je sad Milošević paradigma, otprilike, proći ćete kao Sadam Husein ili kao Gadafi. Vidi se da je taj Specijalni sud kao i Haški sud, samo politička alatka u rukama američke diplomatije i da ona nema blage veze sa pravdom. Da je samo politički instrument za kontrolisanje političkih procesa na ovom prostoru - kategoričan je Pavić.

S druge strane, advokat Toma Fila kaže za Sputnjik da Amerikanci sad prete onim što su u Srbiji ranije radili, a nisu priznavali da rade.

- Kao što znate, režim Slobodana Miloševića je oboren tako što je stigla ogromna finansijska podrška iz inostranstva. Svi su ti iz DOS finansirani spolja i sve je urađeno da narod izađe na ulice. Time prete i Albancima sad. Da će finansirati druge alternativne partije, ako treba izazvati i nemire, a u krajnoj liniji da će podržati rusku ideju da se taj sud formira u okviru UN, a onda tu ne bi imali nikavu kontrolu, to je suština priče - smatra Fila.

Amerikanci su, ističe Fila, vlasnici Kosova.

- To je meni Haradinaj rekao i svima je po zatvorima pričao da je tadašnja američka ambasadorka izvadila ime Atifete Jahjage i rekla idite u parlament i izaberite nju za predsednicu. I oni su je, iako nikad nisu čuli za nju, izabrali za predsednicu. Znači, zna se ko kosi, a ko vodu nosi - jasan je Fila.

EPA//Valdrin Xhemaj

Pritisak spolja, ali i iznutra

Međutim, ukazuje taj advokat, počelo je da se priča da će saborci ili familija biti optuženi, pa Tači i Haradinaj trpe iznutra pritisak. Zbog toga, pojašnjava Fila, hoće da to iznesu pred parlament, pa da potom parlament donese, na primer, odluku da ostaju pri sudu i tako operu ruke pred saborcima, jer znaju da će ti saborci, ako budu optuženi, da kažu ko je izdavao naređenje.

- Ako se napravi paralela sa Haškim tribunalom videćete da nijedan od političara nije tužen zato što je naredio da se neko ubije, već zato što su bili u sistemu vlasti. A ovde imate čistu komandnu odgovornost, jer bi Haradinaj morao da odgovara prema komandnoj odgovornosti zbog jedinica kojima je komandovao, za sve ono što je bilo ko od njih uradio - precizira taj advokat.

Biće kako kaže Vašington

Vlast na takozvanom Kosovu, napominje Aleksandar Pavić, nominalno drže kriminalci, ratni zločinci, kasapi, trgovci ljudskim organima, koji dobro znaju da, ukoliko se uspostavi bilo kakva pravosudna institucija koja nije u njihovim rukama i pod njihovom kontrolom, kad tad može da se desi da dođu pod udar nekog zakona.

- Dakle, već ih plaši čak i najmanja mogućnost da to bude, a da je to nešto što oni ne kontrolišu. Tako da je apsolutno jasno da bi u tom slučaju oni otkazali poslušnost čak i Amerikancima, ako osete da to njih može da ugrožava. Zato, čak i kao najveći američki poslušnici, kad se radi o njihovoj koži neće hteti dobrovoljno da se predaju i da dopuste mogućnost da dođu pod udar zakona - konkretan je Pavić.

Amerikanci obično dobiju šta hoće i imaju sve poluge, napominje Pavić, pa ako trepnu, lažna država može preko noći da nestane, preko noći mogu da stradaju njihovi dojučerašnji prijatelji i saveznici.

- Oni će isterati svoje na jedan ili drugi način. Ali ono što ne mogu jeste da od te lažne države naprave državu - jasan je Pavić.

Sa time je saglasan i Toma Fila, koji predviđa da će na kraju ipak biti onako kako kaže američki ambasador.

- Pobediće, naravno, američka ambasada, kao što je pobedila i u Makedoniji. Jedino kod Dodika ne uspevaju - zaključuje on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online