Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.01.2018.
00:22
Đ. Barović - Vesti A

Zbog kritike izgubio čin

Odlukom Vojno-disciplinskog suda u Nišu, Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, prvostepeno je kažnjen gubljenjem jednog čina, a vojnopolitički komentator Aleksandar Radić je gotovo osam sati bio priveden u policiji zbog "neovlašćenog ulaska na vojni aerodrom Batajnica".

A. Čukić
Vlast bi da nas ućutka: Novica Antić na jednom od protesta

Ova dva događaja ne bi bila vredna pomena da se nisu odigrala u relativno kratkom vremenskom periodu, ali i da Antić i Radić nisu jedni od najglasnijih kritičara rada Ministarstva odbrane Srbije.

Oni tvrde da je upravo to osnovni razlog za ono što im se dogodilo.

Novica Antić je u sredu pred Vojno-disciplinskim sudom u Nišu osuđen na kaznu vraćanja u prethodni čin, jer je prema mišljenju suda svojim izjavama na protestima Vojnog sindikata Srbije krajem 2016. i tokom 2017. godine, napravio disciplinski prestup.

- Osuđen sam za verbalni delikt - krivično delo koje je u Srbiji davno ukinuto, a pre mene je za to robijao Gojko Đoko 1983. godine. Pri tome, presudu je doneo vojni disciplinski sud koji može da se bavi samo mojim aktivnostima na radnom mestu, a reč je mojim izjavama koje sam davao tokom naših protesta, van radnog vremena. Ova presuda, kao i privođenje vojnog analitičara Aleksandra Radić nisu dva odvojena incidenta, već planski obračun sa kritičarima, odnosno ljudima koji ukazuju na loše stanje u sistemu odbrane Srbije. Vlast bi da se ti glasovi po svaku cenu ućutkaju - ističe Antić.

Aleksandar Radić je priveden 27. decembra na poligonu Tehničko-opitnog centra Vojske Srbije (TOC) u Batajnici.

Njega je prvo uhapsila Vojna policija, a zatim je predat pripadnicima MUP gde je saslušavan gotovo osam sati.

Predsednik da reaguje

Novica Antić kao najodgovornijeg označava generala Nebojšu Dikovića, načelnika Generalštaba.
- Predsedniku Srbije kao vrhovnom komandantu smo poslali dopis u kome tražimo da reaguje na delovanje generala Dikovića koji raznim protivzakonitim postupcima pokušava da prikrije svoju komandnu odgovornost. Pre samo nekoliko dana on se pred svedocima, drugim generalima, brutalno, uz ružne reči, obratio jednom našem kolegi samo zato što je njegova supruga pre godinu objavila nešto na Fejsbuku što se ovom generalu nije dopalo. Prema Zakonu o Vojsci niko nema prava da zlostavlja potčinjene i mlađe, te je to pravi razlog za disciplinski postupak koji bi vrhovni komandant morao da pokrene po službenoj dužnosti - navodi Antić.

Protiv Radića je pokrenuta istraga, zbog krivičnog dela "neovlašćen pristup vojnom objektu", mada je do sada nebrojeno puta bio u ovom Centru.

Za krivično delo koje mu se stavlja na teret zaprećena kazna je do tri godine zatvora.

Aleksandar Radić kaže da su se u njegovom slučaju "mesecima unazad" dešavale "čudne stvari", a da je njegovo privođenje zapravo samo deo "ofanzive zatezanja situcije suzbijanja bilo kakvog kritičkog stava".

- U tom kontekstu ništa nije slučajno. Činjenica je da sam imao više kritičkih tekstova i izjava o radu načelnika Dikovića, ministra Vulina i nekih njegovih zamenika. Osećao sam da se "nešto priprema" kako bi mi se "pronašla slaba tačka". Tako su i od moje posete aerodromu Batajnica napravila situacija čiji dramaturški tok nadmašuje stvarne razmere tog događaja. Naprosto, došlo se do situacije da vlast više nema tolerancije za drugačiji stav od službenog. Plašim se da je sve u tesnoj vezi sa izmenama i dopunama Zakona o odbrani i Vojsci prema kome će biti moguće da se svaki kritički stav ne posmatra isključivo kao ugrožavanje nacionalne bezbednosti - navodi Radić.

A. Čukić

Raniji pritisci

Aleksandar Radić kaže da su pritisci na medije koji postavljaju "nezgodna pitanja" počeli mnogo ranije.
- Novinar Bete Vojkan Kostić je zbog pitanja Ministarstvu oko nabavke MiG 29, doživeo klasičnu medijsku hajku, mada je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić upravo tu temu ocenio kao pravi primer informacija od javnog značaja - kaže Radić.

On dodaje da je pre nekoliko meseci unutar Vojske Srbije vođena "istraga" odakle je procurila informacija da je ministar Vulin naložio postavljanje slika predsednika Vučića u sve vojne objekte, mada taj dopis nikada nije bio označen kao poverljiv.
- Ukoliko prođu izmene i dopune Zakona o Vojsci i odbrani, ubuduće sve informacije koje ne dolaze iz samog sistema mogu biti ocenjene kao štetne po interese odbrane zemlje, pa je pitanje da li će iko uopšte imati mogućnost da bilo šta komentariše - precizira Radić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online