Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 18.01.2018.
17:46
Sputnjik A

Sputnjik: Treba li Srbija da traži povratak srpske vojske na Kosovo?

Ubistvo Olivera Ivanovića pokrenulo je ulogu međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji, ali i pitanje aktiviranja člana Rezolucije 1244 koji predviđa povratak srpske vojske i policije u južnu pokrajinu, piše Sputnjik.

A. Čukić
Pripadnici Vojske Srbije

"Rezolucija 1244 je prevaziđena"

Srpska ministarstva pravde i policije obratila su se misijama Euleksa i Unmika sa zahtevom ne samo da dobiju informacije o atentatu na Olivera Ivanovića, već i da se uključe u istragu jer Srbija želi da se što pre dođe do ubice. Da li zločin u Kosovskoj Mitrovici može da bude povod da Beograd obnovi zahtev da se aktivira Rezolucija 1244, po kojoj je predviđeno da 1.000 srpskih policajaca i vojnika pod administracijom Kfor bude vraćeno na Kosovo?

Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu kaže da je malo verovatno da će Beogradu biti dozvoljeno da se direktno uključi u istragu i veruje da će se taj proces najverovatnije razvijati preko razmene informacija.

- Malo je verovatno da će Priština zajedno sa Euleksom i Kforom dozvoliti veće angažovanja srpskih snaga bezbednosti jer Srbija od Rezolucije 1244, pa naovamo, nema efektnu vlast i kontrolu nad teritorijom Kosmeta. Srbija se obavezala i Briselskim sporazumom na integraciju severa Kosova, pa bi zahtev za većim angažovanjem od strane međunarodne zajednice bio protumačen kao kršenje ovog sporazuma - kaže Sulić i dodaje: 

- Rezolucija 1244 predviđa prisustvo srpskih snaga u okviru Kfora, doduše za čuvanje srpske kulturne baštine, ali u SB UN samo dve države - Rusija i Kina podržavaju i dalje tu Rezoluciju, dok je Zapad smatra prevaziđenom. To znači da ne treba očekivati da bi odredba ove Rezolucije u ovom trenutku mogla da bude sprovedena - uveren je Surlić.

Unmik, Kfor, Euleks... ima li uspeha?

Na Kosovu i Metohiji su u ovom trenutku prisutne i aktivne tri međunarodne misije - Ujedinjenih nacija (Unmik), NATO-a (Kfor) i Evropske unije (Euleks), sa različitim mandatom, sastavom i - uspehom.

Odmah nakon okončanja sukoba u toj pokrajini 1999. godine uspostavljeni su Unmik i Kfor, a 2008. i Euleks, i sve, bar formalno, deluju u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244. Unmik je statusno neutralna, civilna misija.

Mandat Misije privremene uprave UN na KiM definisan je kao pomoć u uspostavljanju uslova za miran i normalan život svih građana Kosova i stabilnost regiona Zapadnog Balkana. Nekada je brojala 15.000, a danas ima oko 380 pripadnika.

Kfor je misija NATO-a, a na KiM je predstavljaju međunarodne mirovne snage, pod vođstvom Alijanse, sa zadatkom čuvanja reda i mira, odnosno stvaranja sigurnosti na Kosovu nakon kosovskih sukoba i povlačenja jugoslovenskih, odnosno srpskih snaga. Prema nekim informacijama, Kfor trenutno broji oko 7.427 vojnika, dok na zvaničnoj stranici Misije piše da ih je sada 4.600 i da dolaze iz 31 zemlje.

Odluka o aktiviranju misije Euleksa na KiM doneta je u Briselu 16. februara 2008. i u početku je imala 2.000 pripadnika.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.01.2018. 20:24
Српски тенкови на Косово!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online